برای اینکه در یک مسیر درست از نویسندگی قرار بگیریم باید به صورت همهجانبه و طبیعی با آن برخورد کنیم، برای تحقق چنین رویکردی من ساختار زیر را پیشنهاد میکنم:
در گام اول باید بدانیم اصلا چرا لازم است بنویسیم. نوشتن در زندگی ما چه جایگاهی دارد و بدون آن چه چیزی را از دست میدهیم؟
در گام دوم باید با تکنیکها و ساختارهای اصلی و عمومی در نویسندگی آشنا شویم تا نوشتن را به درستی انجام دهیم.
در گام سوم باید برخوردی خلاقانه با نویسندگی داشته باشیم تا نوشتن برای ما تبدیل به امری مکانیکی و خشک نشود. باید از طریق خلاقیت از نوشتههای قبلی خود و دیگران پیشی بگیریم و چیزی به دنیای نویسندگی اضافه کنیم.
در گام پایانی بهتر است خود را محدود به یک حوزهی خاص در نوشتن کنیم و خود را در آن حوزه محک بزنیم. مثلا نوشتن در قالب رمان چه شرایطی دارد و داستان کوتاه چه اقتضایی در امر نوشتن میکند؟
بنابراین کتابهایی که معرفی میکنم در ۴ سطح خلاصه میشوند:
فلسفهی نوشتنتکنیکها و اسلوبهای نوشتننویسندگی خلاقتخصص در یک حوزه مانند رمان یا داستان کوتاه
کتابهای مربوط به بخش فلسفهی نوشتن:حق نوشتن از جولیا کامرون
نوشتن مثل نفسکشیدن است. من به این ایمان دارم. من ایمان دارم که همهی ما نویسنده بهدنیا میآییم. ما با موهبتهایی الهی برای یادگیری زبان بهدنیا میآییم و این موهبت در همان چند ماه اول زندگیمان که شروع به نامگذاری دنیامان میکنیم به ما میرسد. همهی ما حسّی از مالکیت داریم، حسی از رضایتخاطر ناشی از نامگذاری چیزهایی که مییابیم. واژهها به ما قدرت میبخشند. وقتی کودکی نوپاییم، ابتدا با دست چیزها را میقاپیم و بعد با کلمات.
هر کلمهای که یاد میگیریم غنیمتی است، تکهای طلاست که ما را غنیتر میکند. ما کلمهی جدیدی بهچنگ میآوریم و بارها و بارها آن را میگوییم و مثل کلوخ طلای گرانبهایی در نور میچرخانیم. وقتی بچهایم، کلمه جمع میکنیم و از داشتن کلمه ذوق میکنیم.
کلمات به ما حس مالکیت میبخشند: ما دنیامان را نامگذاری میکنیم و آن را مال خودمان میدانیم. وقتی بچهایم، با سرعت حیرتانگیزی کلمات جدید یاد میگیریم. کلمات به ما اهرم میدهند: «من با مامان میرم!» یا «مامان میمونه»؛ بچهها مشخص و صریح صحبت میکنند. آنها حاشیه نمیروند. کلمات آنها شخصی و قدرتمند است. آنها آکنده از عزم و ارادهاند. آنها مملو از شور و شوق و مقصودند. کودکان بهقدرت کلمات ایمان دارند.
منتشر شده در نشر هیرمندحرفه: داستاننویس ۱: از جویس کرول اوتس
اگر شما هم در دستهای از خوانندگانی قرار دارید که ادبیات بخش جدانشدنی از زندگیتان بوده است و همیشه در میان کتابها زندگی کردهاید. شاید روزی به این امر فکر کردهاید که خودتان کتاب بنویسید. یا اینکه ایدههای خود را تبدیل به داستان کوتاه کنید. حرفهی نویسندگی یکی از شغلهایی است که بیشتر مردم حداقل یکبار برای ورود به آن شانس خودشان را امتحان کردهاند.
اما نکتهای که خیلی از نویسندگان نمیدانند این است که نویسندگی هم چالشهای خود را در پی دارد و گاهی پروراندن یک ایده و تبدیل کردن آن به داستان کوتاه یا بلند بسیار سخت خواهد بود. فرقی نمیکند که در ذهن ایدهی نوشتن رمانی کلاسیک و هزارصفحهای رادارید یا میخواهید مانند ارنست همینگوی بهترین داستان کوتاههای دنیا را خلق کنید لازم است که این کتاب را بخوانید.
کتاب حرفه: داستاننویس برای نخستین بار در سال 1970 منتشر شد. این کتاب در چهار جلد منتشرشده است این کتابها شامل مجموعهی مقالاتی است که در نشریات معتبر دربارهی نویسندگی منتشرشده است. جلد اول این کتاب که اکنون پیش رودارید ترجمهی بخشهایی از کتاب Handbook of Short Story Writing است.
خوانندگانی هستند که همهی عمر خود را به مطالعهی آثار ادبی پرداختهاند و کم کم رویایی نویسنده شدن را در سر خود پروراندهاند. این دسته از این خوانندگان بعد از مطالعهی کامل جامع و کامل دربارهی ادبیات هر کشور به نوشتن کتاب خود فکر میکنند. آنها ایدههایشان را مینویسند و سعی در پرورش آن دارند اما گاهی ذهنشان بسته میشود و دیگر نمیدانند که چگونه باید داستانشان را پرورش بدهند.
فرقی نمیکند که ایدهی نوشتن کافه نویسندگان کلاسیک را در ذهن دارید یا میخواهید مانند همینگوی با داستانهای کوتاه بدرخشید، این کتاب مناسب شماست. شمایی میخواهید نویسنده شوید، اما نمیدانید چطور و چگونه میتوانید افکار و ایدههایتان را روی کاغذ بیاورید.
این کتاب مناسب آن دسته از دانشجویان و خوانندگانی است که رویایی نویسنده شدن را در ذهن خود پروراندهاند. این کتاب میتواند راهنمای مناسبی برای نویسنگان جوان و تازهکار هم باشد. کسانی که به ادبیات و نقد ادبی علاقمندند میتوانند از خواندن این کتاب لذت ببرند و با خواندنش به اطلاعات خود اضافه کنند و کتابهای داستانی دیگر را با دانش بیشتری بخوانند.
جمال میرصادقی در یادداشتی که در ابتدای این کتاب نوشته است، آورده: «توصیههایی که در این کتاب جمع آمده، گاهی کوتاه شده یا تغییر و تفضیل یافته از نوشتههای قبلی من است و بسیاری هم تازه و برای اولین بار گردآورده شده است. ممکن است بعضی از این توصیه هایی که من به طور جداگانه از آن ها حرف زده ام، به هم وابسته باشند، یعنی یکی دیگری را به یاد آورد یا بازتاب
همدیگر باشند. مثلاً عینی گرایی، خونسردی در نوشتن، مفهوم های نزدیک به هم دارند، و گاه از هم منتج می شوند؛ در صحبت جداگانه از هر یک از انها را ار هم جدا کردهام که بر آنها بیشتر تاکید کنم.
درستنویسی سنگبنای تکنیکهای نویسندگی است و بقیهی تکنیکها و روشها بر این بنای استوار پیریزی میشوند.در این کتاب، آئین ویرایش و آشنایی با ساختارهای ادبی نگارش مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
نگارنده نخست به پایههای نظری و نرمافزاری قلم مانند: ذوق و استعداد درونی، تجربه، مطالعات روزآمد و متنوع، دانش و تخصص و مخاطبشناسی اشار کرده و سپس دستوارت ادبی در زینه درستنویسی، سادهنویسی و زیبانویسی و اصول و قواعد مربوط به آنها را شرح داده است. در همین راستا، وی به اموری مانند: غلطهای املایی و انشایی، معیارهای سادهنویسی و کوتاهنویسی و کاستن از حشو و اضافات در نوشتار، حذف و جابهجایی کلمات، سازگاری و همبستگی واژگان در نوشتار، غنای واژگان و تنوع کلامی، ایجاد تنوع در ساختمان جمله و تعابیر و استفاده از صنایع ادبی در کلام، اشاره نموده است.
در نتیجهی خواندن دقیق و عمیق این کتاب میتوانید به درستنویسی و سادهنویسی در نوشتههایتان دست یابید که ماحصل آن همان زیبانویسی خواهد بود.
در این کتاب، ویلیام کین ــ نه با رفتن به هزارتوی بحثهای نظری، بلکه با شیوهای جذاب و مبتنی بر نمونههای موردی ــ سراغ روش «همانندسازی» رفته و با بررسی و تحلیل شیوهی روایت، سبک و فنون بلاغی بیست و یک نویسندهی بزرگ تاریخ ادبیات جدید، به خواننده کمک میکند تا شناخت خودش را از ساختار داستانی عمیقتر کند، پایهی فنیاش را ارتقا دهد و امکانات نهفته در زبان را کشف و درک کند.
«همانندسازی» یکی از قدیمیترین و مؤثرترین شیوههای یادگیری نوشتن است و چنان که کین در مقدمهی نوشتن مانند بزرگان توضیح میدهد، بعدِ سالها دوری از مرکز و قرار گرفتن در حاشیه، دوباره در دانشکدهها و مدرسههای داستاننویسی امریکایی احیا شده است.
کتاب داستاننویسی حاوی نکتههای هوشمندانهایست که به شما کمک میکند تا با چالشهای نوشتن مواجه شوید. چه تا به حال داستانی ننوشته باشید و چه بهدنبال افزایش مهارتهای خود در نوشتن و آموختن شیوههای جدید آفرینش ادبی باشید. این کتاب کمکتان میکند تا یاد بگیرید چطور باید زمان و فضایی ایدهآل را برای نوشتن کنار بگذارید.