عنوان مجموعه شعر، کاملا محتوای اشعار را دربردارد و فاقد کلیشه میباشد. شاعر در پینوشت پست اول، مفهوم میثننس را شرح داده و به خوبی از پس گزینش عنوان برآمده است.
● زبان شعر:
لحن اشعار سرودهشده، ادبی میباشد. این لحن تا پایان اشعار حفظ شده است؛ بنابراین مشکلی در این رابطه وجود ندارد. با وجود اینکه واژگان به کاربردهشده، پیچیدگی خاصی ندارند و به آسانی قابل فهم هستند؛ اما شاعر با توانایی خود باعث گیرایی و شیرینی اشعار شده است!
و سکان هیچ کشتیای،
از دست ناخدا جدا نشد:
در این بیت، استفاده از واژهی ناخدایی سبب حفظ ساختاری شعر میشود.
● صنایع ادبی:
آرایههای تشبیه، تشخیص، استعاره، کنایه و... در اشعار وجود دارند. استفاده از واژگان مترادف در کنار یکدیگر باعث دلنشینی اشعار شده است. پررنگترین آرایه، تشبیه میباشد که در سرتاسر اشعار به چشم میخورد.
من در افقی ناشناخته
محو شدهام
و هیچ کدام از
این ابرهای قشنگ
در آسمان آبی رنگ شهر
رغبت تقلید چهرهام را ندارد تا ساعتی
دقیقهای
و حتی ثانیهای
ابر پنبهای خیالم
به ژرفای وجودت رود
و در تو بارانی شود
دلم میخواهد
خاطراتمان را ببافم
و همانند
عروسکهای خیمهشببازی
با آنها نمایشنامهی
زندگیمان را
در رویاهایت اجرا کنم
تا نیمهشبها
در آغوش معشوق جدیدت
لحظهای میان بیشهی
هذیان و توهمهایت
اشتباهاً نام مرا صدا زنی
من محتاج پرسه زدن
در کوچه پس کوچههای
ذهنت هستم
حتی اگر چیزی
بیش از اشتباه مردهای
که در گورستان قلبت
دفن شده است
نباشم:
نمونهای از به کاربردن زیبای آرایه تشبیه..
تنوع و شمار زیاد آرایهها موجب روحنوازی اشعار شده است؛ به طوری که خواننده، مفهوم انتقالی را به خوبی درک میکند.
● پیام و مضمون فکری شعر:
همانطور که شاعر عزیز، در پست ابتدایی مجموعه شعر مذکور شدند که اشعار دربارهی ترس از خوش و خرمبودن دنیا پس از مرگ است، از مطالعه اشعار به خوبی متوجه میشویم که از ابیات، بوی غمانگیزِ تراژدی به مشام میرسد. شاعر که خود را جایگزین شخص روایتکننده قرار داده است، از بیخیالی گیتی پس از مرگش شکایت میکند. به طوری که اندوه خود را با ترکیبهای آمیخته به حزن و اندکی شیدایی، به خوانندهی اشعار منتقل میکند. موضوعی که شاعر به سرودن آن روی آورده، موضوعیست نو که به صورت نوآورانه به آن پرداخته است که کلیشهای در آن مشاهده نمیشود.
● شکل و نمای شعر:
اشعار با عشق و غم عجین شده است. مضامین اشعار سپید، میتوانند تقریبا هر موضوعی را دربر بگیرند. از شیدایی و دلشکستگی تا مفاهیم اجتماعی و فلسفی. پس مشکلی در رابطه با گزینش قالب اشعار وجود ندارد و قالب شعر به درستی انتخاب شده است!
● ترکیب و تألیف شعر:
در این مجموعه شعر، ما شاهد یک اثر کامل هستیم، با مضمونی جدید و فاقد کلیشه، قافیههای محدود (به دلیل قالب انتخابی)، موقوفالمعانیبودن بسیاری از اشعار (که به شیرینی و گیرایی شعر میافزاید) و تناسب هر شعر بودیم.
من همچون زیبای خفته
در بالین مرگ
به خواب ابدی فرو رفتهام:
جایگزینی بر، به جای در، باعث زیبایی آوای شعر میشود.
از شدت بیگانگی در دیار خود
با جادوگری پلید:
جایگزینی خویش، به جای خود، سبب گیرایی لحن شعر خواهد شد!
که میان بوته خارها
به اسارت درآمده است
پیدا نمیکند:
حذف واژهیِ است، موجب حفظ وزن شعر میشود!
و هیچ کدام از
این ابرهای قشنگ:
جایگزینی ذهننواز به جای قشنگ، میتواند زیبایی شعر را دو چندان کند.
با آنها نمایشنامهی
زندگیمان را
در رویاهایت اجرا کنم:
جایگزینی روایت کنم به جای اجرا کنم، باعث دلنشینی بیشتر بیت میشود.
● از مطالعه اشعارتون بسیار لذت بردم. ترکیبهای دلنوازی که استفاده کرده بودین، واقعا برام جذاب بود!
قلمتون همیشه در اوج