سلام و درود
نقد رمان: داهل
نویسنده: خانم
@Mitra_Mohammadi
منتقد:
@حسین یحیائی
تاریخ ارسال: 1404/09/03
ساعت 11:37
------------------------------------------------------------------------
ارکان اولیهی رمان:
۱. عنوان رمان
عنوان « داهل » به معنی « مترسک» است، چون اسم رمان غیر معمول هستش خواننده برای فهمش تلاش میکنه و پیگیر میشه ولی به شخصه تا اینجای رمان ارتباطی با موضوع رمان براش متوجه نشدم که باید رمان پیش برود تا بهتر نظر بدم. آوای داهل هنگام گویش یا خوانش زیباست.زیبایی نام رمان وقتی کوتاهتر باشد و مرتبط با اثر ارزش بیشتری دارد..
۲. ژانر و زیرژانرها
ژانر اجتماعی است به این علت که از اتفاقات و کشمکشها و سختیها و شادیهای مردم اطراف خودمون هستش به طور واضحتر زندگی روزمره مردم جامعه رو به تصویر میکشد و با توجه به پیش آگاهی نویسنده از عشقی درآینده، زیر ژانر عاشقانه هم در رمان شاهد هستیم.
حالا این ژانر اگر با شیرینی تمام شود به همان ژانر اجتماعی – عاشقانه بسنده کرده اما اگر بخوام تا اینجا با توجه به روند رمان بگم؛ رمان به یک اجتماعی – عاشقانه - درام تبدیل میشود.
۳. خلاصهی رمان
خلاصه رمان جذاب است، کشش دارد و جذب میکند، ناشناخته است و نامعلوم، تعلیق ایجاد میکند بین مرد داستان و عشقی که پدیدار میشود و حس عاقبتی که معلوم نیست.
۴. مقدمهی نویسنده
رمان فاقد مقدمه نویسنده است. متاسفانه نداشتن مقدمه در انتخاب خواننده تاثیر گذار است. مقدمه میتواند همراه با خلاصه اثر، یک گره، تعلیق، بحران و انگیزهای باشد که خواننده برای خواندن رمان نیاز دارد.
--------------------------------------------------------------------------
ساختار کلی رمان:
۱. شروع رمان
شروع رمان با پایان کلاسیک تمام قصهها و داستانهای بچهگانه سالهای دور استارت میخورد. یک شروع زیبا و تا حدی تاثیرگذار؛ در ادامه نفرت بیش از حد اصغر و عشق بیش از حد طاهره و عدم آگاهی از لَنگ زدن طاهرهی تازه عروس تعلیقهای اولیه خوبی دارد.
ارتباط بین طاهره و طاهر بسیار زبیباست، دیالوگهای احساسی بینشون قشنگه و تاثیرگذار، ارتباط اصغر و نفرتش از طاهر بحران بزرگی میتونه باشه در آینده که میشه ازش به خوبی استفاده کرد در روند داستان، ری اکشنهای شمسی به طاهر هم خوب بود تا اینجا که متوجه شدیم فرزند همسر دیگه شوهرش بوده،آرامش محمود هم در نوع خودش جالبه و اینکه به نرمی از طاهر مقابل مادرش و اصغر برادرش حداقل تلاش میکنه دفاع کنه
در مجموع شروع رمان با ارتباط و چالشها و درگیریهای بین طاهر و طاهره و اصغر و شمسی و محمود نوید یک رمانی رو میده که خواننده رو درگیر خودش میکنه
۲. میانهی رمان
رمان با پیشروی در میان اتفاقات متعدد و ورود کارکترهای مختلف به جریان رمان جذابتر میشود. میهمان شدن توسط کارمند بانک در رستوران و محبت پسرک روزنامه فروش و لطف محمد و مجتبی در زنده نگه داشتن طاهر همگی حکایت از دنیایی خوب و محبتآمیز دارد؛ برای یک پسر بچه تنها و بیکَس، این حجم از خوبی برام درکش و قبول کردنش سخته چون دنیای ما اینهمه هم خوب نیست اما با توجه به زمان اتفاقات رمان و آشنایی نسبی با شخصیت و رفتار مردمان سرزمینم در آن زمان امکان اینهمه شانس برای طاهر میتواند باورپذیر باشد.
۳. پایان رمان
رمان هنوز در حال تایپ است و به پایان نرسیده است.
۴. سیر روایی
سیر روایی رمان تا اینجا پشت سر هم و در یک زمان بوده بدون فلاش بک و تا اینجا اطلاعات و آگاهیهایی هم که از گذشته داده شده با دیالوگهای کارکترهای رمان بوده است. توالی اتفاقات رمان خوب و جذاب است.توالی اتقافات رمان منظم و روان است و برای مخاطب گیجکننده نیست.
۵. شخصیتپردازی
با توجه به اینکه با یک رمان طرف هستیم شخصیت پردازی ها بنظرم کم هستش، هرچند نمونه هایی مثل شاهبابا بسیار جذاب و زیبا توصیف شده است. اما نویسنده محترم ممکنه در روند رمان به تناوب به شخصیتپردازی کارکترهای رمانشون بپردازند که منظقی و معقول هستش. شخصیتی مثل شاه بابا که هنوز نمیدونم جزء شخصیتهای تاثیرگذار رمان هست یا خیر زیاد پرداخت شده ولی شخصیتهای دیگر تا اینجا به اندازه اون پرداخت نشدن حتی خود طاهر یا طاهره، شخصیتپردازی در رمان بسیار اهمیت دارد چون خواننده یک رمان انتظار دارد نویسنده اون رو به درون شخصیتهاش ببره، لم*سشون کنه و حتی باهاشون زندگی کنه و این موارد رو دوست داره در فضا و مکانهایی که ریای خودش بوده تجربه کنه، پس فضاسازی و شخصیتپردازی در رمان با توجه به باز بودن دست نویسنده باید برای تمام شخصیتها رقم بخوره حالا برای یکی بیشتر برای یکی کمتر.
۶. فضاسازی
در متن بالا به این بخش هم اشاره شد.
۷. دیالوگنویسی
دیالوگ نویسی ها بسیار خوب است (نمیگم عالی چون بنظرم خودم در حد این نیستم که سطح آن را تا حد عالی تعیین کنم)
بطور مثال دیالوگهای اصغر بسیار خوب از کار درآمده و همچنین دیالوگهای مادر اصغر، نشنان دادن نفرت این دو از طاهر بسیار جذاب و خواندنی بود. دیالوگهای اصغر، شاه بابا و حتی ممد شخصیت محور هستند زیبایی دیالوگها اصغر به تن شخصیتش هم برازنده است و انگار برای قامت او دوخته شده است.نسبت دیالوگ و مونولوگ به خوبی رعایت شده. نویسنده در نوشتن دیالوگها مهارت بالایی دارد.
۸. سبک و لحن نویسنده
سبک روایی و و لحن غمانگیزی دارد. روایتش زیبا و تاثیرگذار است و غم و درد و اندوه زیادی رو منتقل میکند. این حس گَس و تلخ رو از توصیفات رمان من میگیرم، از دیالوگهای طاهر و طاهره، از پای لَنگ طاهره،از دیالوگ ممد و مجتبی بر سر زنده موندن طاهر در شبی که تو خیابان خوابیده بود و از ترس ممد در مقابل شاه بابا
۹. تم و پیام
تا اینجای رمان تم و پیام آن تلفیقی از عشق، نفرت، انسانیت است که بنظرم نویسنده به خوبی از عهده انجامش برآمده است.
همانطور که در ابتدای نقدم عرض کردم با توجه به بیخانمان شدن طاهر و محبت کارمند بانک و پسرک روزنامه فروش و ممد و مجتبی حجم زیادی از انسانیت رو در داستان شاهد بودم که این مورد با توجه به آگاهی من از سرزمینم یکم زیادی بود اینقدر هم آدم خوش شانس نمیتواند باشه ولی خوب نویسنده اختیار دارد برای نوشتن. نفرت اصغر به زیبایی تصویر شده به موقع و درخور توجه هستش، عشق طاهره به برادرش بسیار شیرین ولی بنظرم نمود کمی داره ولی حجم انسانیت بیش از حد هستش بنظرم. شاید نویسنده خواسته باشد اون حجم از بدبختی و مصیبت طاهر را با کمی انسانیت در وجود دیگران جبران کند.
---------------------------------------------------------------
ارکان پایانی نقد:
۱. ایرادات نگارشی
ایرادهای نگارشی خاصی مشاهده نشد.
یک غلط املائی در صفحه اول پارت 6:
شمسی نگاهش را به سینی دوخته بود. طاقت نگاه مضلوم (مظلوم) پسرک را نداشت:
صفحه دوم پارت 2:فاصله از خط با متن دیالوگ
-(فاصله)زنت شدم. یکی یه دونهی آقام بودم و همه دار و ندارش رسید به من! مکه نرفته شدی حاجی و حجرهدار.
۲. جمعبندی منتقد
تا اینجای رمان بسیار خوب و تاثیرگذار است ولی نکته مهم بنظرم مهارت نویسنده در این سبک و ژانر میتواند باشد همچنین پیرنگ مناسب، لحن و سبک زیبا و جذاب البته غمانگیز، کارکترهای خوب و ورود به موقع آنها در رمان، دیالوگ نویسی مناسب و خوب، شروعی مناسب برای رمان است.
و بنظرم در طول داستان باید شخصیتپردازی و فضاسازی بیشتری داشته باشد چرا که همین موضوع بنظرم هم به روند رمان کمک میکند و هم حجم رمان را تا حد مناسبی افزایش میدهد.
۳. توصیههای نهایی برای نویسنده
با همین اثری که از ایشان دیدم مطمئن هستم در آینده از این نویسنده بیشتر خواهیم شنید و امکان موفقیت ایشان در نویسندگی رو بسیار بالا میبینم و من همیشه میگم اینکه باعث بشی با نوشته تو خواننده تصویرسازی کند بسیار عالی است و ایشان این مورد را به خوبی انجام دادند، امیدوارم در مسیر این حرفه شاهد موفقیتشان باشم.
بهترینها رو آرزو میکنم براتون
موفق باشید و سربلند