نظارت همراه «رمان تلنگر منحوس |ناظر:MELORIN»

• نویسنده موضوع نویسنده موضوع serena
  • تاریخ شروع تاریخ شروع
پارت اول و دوم ویرایش شد.
لطفا چک‌ کنید.

اصلاح پارت سوم از نظر علائم نگارشی:
متن شما از نظر نگارشی، املایی و ساختار جمله‌ها بسیار خوب نوشته شده و حس درونی و تصویرسازی قوی‌ای دارد. با این حال چند ایراد کوچک در علائم نگارشی، فاصله‌گذاری، و برخی ترکیبات وجود دارد که اگر اصلاح شود، متن روان‌تر و از نظر استانداردهای زبان فارسی دقیق‌تر خواهد بود.
---

۱. علائم نگارشی و فاصله‌ها
- ✅ بهتر است بین «پدر و مادرم»، «پدر و مادرش»، «در تکاپو»، «می‌زد»، «کف دستم»، فاصله رعایت شود.
- ❌ «پدرو مادرم» → ✅ «پدر و مادرم»
- ❌ «پدرومادرش» → ✅ «پدر و مادرش»
- ❌ «دلت شور میزد» → ✅ «دلم شور می‌زد»
- ❌ «در دود و بوی آتش» → ✅ بدون مشکل، اما برای زیبایی می‌توان نوشت: «در میان دود و بوی آتش غرق شده بود.»

- در علامت‌های نقل قول گفت‌وگوها از نیم‌فاصله و خط‌تیره به‌درستی استفاده شده است.
تنها نکته جزئی: بعد از خط‌تیره دیالوگ بهتر است یک فاصله بیاید.
- ❌ «-خاله تینا،...» → ✅ «- خاله تینا،...»

- جاهایی مثل «برسر»، «برادرم»،... نیاز به فاصله دارند:
- ❌ «برسر» → ✅ «بر سر»
- ❌ «پارچه هایی» → ✅ «پارچه‌هایی»

---
واژه‌ها
  • ❌ «می‎‌‌دادم» → ✅ «می‌دادم» (حاوی نیم‌فاصله‌ی اضافی است)
  • ❌ «قرمز شده‌بود» → ✅ «قرمز شده بود» (نیاز به فاصله دارد)
  • ❌ «خون به رنگ قرمز درآمده بود» → می‌توان ساده‌تر نوشت: «سنگ‌فرش‌های قصر از خون سرخ شده بود.»
  • ❌ «رعشه‌ای بر تنم افتاد» → این درست است، اما می‌توان به شکل طبیعی‌تر «تنم لرزید» هم آورد.

---

۳. از نظر لحن و ساختار
سبک روایت احساسی و زبانی طبیعی دارد، فقط در چند بخش می‌توان با جابه‌جایی واژه‌ها روان‌ترش کرد:
- «دلم شور می‌زد؛ گویی رخت‌شورخانه‌ای در دلم به کار افتاده بود.»
🔸 جمله زیباست، اما بهتر است «رخت‌شورخانه» با نیم‌فاصله نوشته شود: «رخت‌شورخانه‌ای».
- «زئوس بزرگ، یعنی چه بلایی بر سر پدر و مادرم آمده؟»
🔸 ترکیب درستی دارد. فقط بعد از «زئوس بزرگ» باید ویرگول باشد (که هست ✅).

---

۴. پیشنهاد نهایی برای بخش‌های خاص
  • «ناله‌ای خفه از گلویم بیرون جهید.» ✅ درست و زیباست.
  • «آن تکه زغال هنوز هم مثل کنه به پوست دستم چسبیده بود.» ✅ تشبیه عالی و طبیعی است.
  • «ناگهان تمام ناامیدی‌های دنیا به دلم شبیخون زدند!» ✅ جمله از نظر استعاری قوی است، فقط «زدند» بهتر از «زد» است چون «ناامیدی‌ها» جمع است.

---
بند اول:
«ضربان قلبم را حس می‌کردم؛ ترس به جانم رخنه کرده بود. پاهایم به زمین چسبید و قلبم محکم می‌زد. با فکر اینکه ممکن است یکی از آن موجودات خبیث باشد بدنم سست شد؛ مدام بزاق دهانم را قورت می‌دادم. تکان‌ها همچنان ادامه داشت تا اینکه لحظه‌ای چیزی از بوته‌ها بیرون پرید. قلبم لحظه‌ای از تپیدن ایستاد اما با دیدن خرگوش بازیگوشی که این‌طرف و آن‌طرف می‌پرید نفس حبس شده‌ام را با صدا بیرون دادم.»

بررسی:
ساختار زبان فارسی:عالی. جملات از نظر دستوری کاملاً صحیح هستند.
قواعد نگارشی:
«می‎‌‌دادم» و «محکم می‎زد»: نیم‌فاصله‌های اضافی که باید حذف شوند.
«این‌طرف و آن‌طرف»: به صورت «این طرف و آن طرف» یا «این‌سو و آن‌سو» روان‌تر است.
استفاده از «؛» (نقطه ویرگول) مناسب است.
لحن: وحشت‌زده، توصیفی و حسی. کاملاً با متن همخوانی دارد.
انتخاب واژگان: «رخنه کرده بود»، «موجودات خبیث»، «بزاق دهان»، «نفس حبس شده» همگی انتخاب‌های خوبی هستند.
روان بودن:به جز موارد جزئی نگارشی، بسیار روان است.

اصلاح پیشنهادی:
«ضربان قلبم را حس می‌کردم؛ ترس به جانم رخنه کرده بود. پاهایم به زمین چسبید و قلبم محکم می‌زد. با این فکر که ممکن است یکی از آن موجودات خبیث باشد، بدنم سست شد؛ مدام بزاق دهانم را قورت می‌دادم. تکان‌ها همچنان ادامه داشت تا اینکه لحظه‌ای چیزی از بوته‌ها بیرون پرید. قلبم لحظه‌ای از تپیدن ایستاد، اما با دیدن خرگوش بازیگوشی که این طرف و آن طرف می‌پرید، نفس حبس شده‌ام را با صدا بیرون دادم.»
(تغییرات: حذف نیم‌فاصله‌های اضافی، «این‌طرف و آن‌طرف» به «این طرف و آن طرف»، اضافه کردن ویرگول بعد از «باشد» و «پرید» برای تفکیک بهتر اجزای جمله، «با فکر» به «با این فکر» برای وضوح بیشتر).

---
بند دوم:
«خیالم راحت شده بود. به افکار خودم خندیدم، مگر من نمی‌دانستم که آنها فقط شبها انرژی دارند، پس چرا در مواقع ترس همه اینها یادم می‌رفت؟! نمی‌دانم.»

بررسی:
ساختار زبان فارسی: صحیح.
قواعد نگارشی:
«شبها»: بهتر است «شب‌ها» با تنوین نوشته شود.
لحن: بازتابی، کمی سردرگم و خودانتقادی. بسیار مناسب.
انتخاب واژگان: «افکار خودم»، «یادم می‌رفت» خوب است.
روان بودن:کاملاً روان.
اصلاح پیشنهادی:
«خیالم راحت شده بود. به افکار خودم خندیدم؛ مگر من نمی‌دانستم که آن‌ها فقط شب‌ها انرژی دارند، پس چرا در مواقع ترس، همه‌ی این‌ها یادم می‌رفت؟! نمی‌دانم.»
(تغییرات: «شبها» به «شب‌ها»، «همه اینها» به «همه‌ی این‌ها» برای تاکید و رعایت نیم‌فاصله، «؛» به جای «،» بعد از «خندیدم» برای جداسازی قوی‌تر دو بخش جمله، ویرگول بعد از «ترس». استفاده از «آن‌ها» به جای «آنها».)

---

بند سوم:
«دیگر به شهر رسیده بودم، مردم در تکاپو بودند. بعضی‌ها در به در دنبال طبیب بودند تا افراد زخمی را نجات دهند، بعضی دیگر خودشان زخمی شده بودند و ناامید گوشه‌ای افتاده بودند، گویی زندگی را برای خودشان تمام شده می‌دیدند، اما با دیدن چیزی چشمانم پر از اشک شد و آن هم دختر بچه‌ای بود که برادرش زخمی روی زمین افتاده بود و او داشت زجه می‌زد و عاجزانه با آن دستهای کوچکش از مردم تقاضای کمک می‌کرد، پس پدر و مادرش کجا بودند؟»

بررسی:
ساختار زبان فارسی: صحیح. جمله طولانی است اما ساختار خود را حفظ کرده.
قواعد نگارشی:
«دختر بچه‌ای»: بهتر است «دختربچه‌ای» (یک کلمه) باشد
«دستهای کوچکش»: بهتر است «دست‌های کوچکش» با نیم‌فاصله.
«پدر و مادرش»: کاملاً درست است.
لحن:توصیفی، ترحم‌آمیز و پر از جزئیات. بسیار قوی.
انتخاب واژگان: «در تکاپو»، «در به در»، «زجه می‌زد»، «عاجزانه» انتخاب‌های خوبی هستند.
روان بودن: جمله کمی کشدار است اما خواننده را با خود می‌برد.

اصلاح پیشنهادی:
«دیگر به شهر رسیده بودم؛ مردم در تکاپو بودند. بعضی‌ها در به در دنبال طبیب بودند تا افراد زخمی را نجات دهند، بعضی دیگر خودشان زخمی شده بودند و ناامید گوشه‌ای افتاده بودند، گویی زندگی را برای خودشان تمام‌شده می‌دیدند. اما با دیدن منظره‌ای، چشمانم پر از اشک شد: دختربچه‌ای که برادرش زخمی روی زمین افتاده بود و او داشت زجه می‌زد و عاجزانه با آن دست‌های کوچکش از مردم تقاضای کمک می‌کرد. پس پدر و مادرش کجا بودند؟»
(تغییرات: «؛» به جای «،» بعد از «رسیده بودم»، «تمام شده» به «تمام‌شده» (صفت مرکب)، «با دیدن چیزی» به «با دیدن منظره‌ای» (کمی مشخص‌تر)، «:» برای معرفی مورد اشک‌آور، «دختر بچه‌ای» به «دختربچه‌ای»، «دستهای کوچکش» به «دست‌های کوچکش»، «پس پدر و مادرش» به «پس پدر و مادرش» (بدون تغییر، درست بود)، جمله دوم کمی کوتاه‌تر شده با اضافه کردن «:».).

---
بند چهارم:
«با به یاد آوردن پدر و مادرم با سرعت به سمت خانه دویدم؛ دلم شور می‌زد؛ گویی رخت‌شورخانه‌ای در دلم به کار افتاده بود. نزدیک خانه بودم که از دور دیدم در خانه شکسته است. عرق سردی به تیره کمرم نشست. سریع‌تر دویدم و در شکسته را با ضربه‌ای به کناری هل دادم. هرچه مادرم را صدا زدم کسی جواب نداد؛ پدر هم که جزء افراد نظامی قصر بود؛ خانه نبود. در تمام اتاق‌ها را باز کردم. پرده سفید رنگ هال سوخته بود و بوی بدی در خانه پیچیده بود، خانه در دود و بوی آتش غرق شده بود. همه جا را گشتم اما کسی نبود که نبود. جنگ که تمام شده پس چرا مادر هنوز به خانه برنگشته بود؟ حقیقتا دیگر تحمل هیچ اتفاق بدی را نداشتم.»

بررسی:
ساختار زبان فارسی:صحیح.
قواعد نگارشی:
«پدر و مادرم» کاملاً درست است.
«دلم شور می‌زد»: صحیح.
«رخت‌شورخانه‌ای»: بهتر است «رخت‌شوی‌خانه‌ای» یا «رخت‌شوی‌خانه» باشد. «رخت‌شوی‌خانه» رایج‌تر است.
«کناری هل دادم»: بهتر است «کنار هل دادم».
«پدر هم که جزء...»: ویرگول مناسب است.
«پرده سفید رنگ هال»: «پرده‌ی سفید هال» یا «پرده‌ی سفید رنگ هال» روان‌تر است. «جنگ که تمام شده»: بهتر است «جنگ که تمام شده بود» تا زمان فعل یکدست شود.
«حقیقتا»: صحیح است.
لحن مضطرب، نگران و پر از تعلیق. بسیار عالی.
انتخاب واژگان: «شور می‌زد»، «رخنه کرده بود» (در بند قبل)، «غرق شده بود» خوب است.
روان بودن:خوب است.
اصلاح پیشنهادی:
«با به یاد آوردن پدر و مادرم، با سرعت به سمت خانه دویدم؛ دلم شور می‌زد؛ گویی یک رخت‌شوی‌خانه در دلم به راه افتاده بود. نزدیک خانه که رسیدم، از دور دیدم درِ خانه شکسته است. عرق سردی بر کمرم نشست. سریع‌تر دویدم و درِ شکسته را با ضربه‌ای به کنار هل دادم. هرچه مادرم را صدا زدم، کسی جواب نداد؛ پدر هم که جزو افراد نظامی قصر بود، خانه نبود. تمام اتاق‌ها را گشتم. پرده‌ی سفید هال سوخته بود و بوی بدی در خانه پیچیده بود؛ خانه در دود و بوی آتش غرق شده بود. همه‌جا را گشتم، اما کسی نبود. جنگ که تمام شده بود، پس چرا مادر هنوز به خانه برنگشته بود؟ حقیقتاً دیگر تحمل هیچ اتفاق بدی را نداشتم.»
(تغییرات: ویرگول بعد از «مادرم»، «رخت‌شورخانه‌ای» به «رخت‌شوی‌خانه»، «در دلم به کار افتاده بود» به «در دلم به راه افتاده بود» (روان‌تر)، «نزدیک خانه بودم که» به «نزدیک خانه که رسیدم»، «در خانه» به «درِ خانه»، «هرچه مادرم را صدا زدم، کسی» (ویرگول)، «جزء» به «جزو»، «در تمام اتاق‌ها» به «تمام اتاق‌ها»، «پرده سفید رنگ هال» به «پرده‌ی سفید هال»، «بوی بدی در خانه» به «بوی بدی در خانه» (بدون تغییر)، «خانه در دود و بوی آتش» به «خانه در دود و بوی آتش»، «همه جا» به «همه‌جا»، «اما کسی نبود که نبود» به «اما کسی نبود» (مختصرتر)، «جنگ که تمام شده» به «جنگ که تمام شده بود»، «حقیقتا» به «حقیقتاً».).

---

بند پنجم:
«با چشمانی که آماده باریدن بودند به سرعت از خانه خارج شدم و به سمت پناهگاه قصر دویدم.»

بررسی
قواعد نگارشی: ندارد.
لحن: عجولانه، مصمم و نگران.
انتخاب واژگان:«آماده باریدن» توصیف خوبی است.
روان بودن:بسیار روان.

اصلاح پیشنهادی:«با چشمانی که آماده‌ی باریدن بودند، به سرعت از خانه خارج شدم و به سمت پناهگاه قصر دویدم.»
(تغییرات: «آماده باریدن» به «آماده‌ی باریدن» (برای وضوح بیشتر)، ویرگول بعد از «بودند». )

---

بند ششم:
«نیمی از خانه‌های چوبی دهکده که دور تا دور میدان اصلی شهر بودند و بازاری که جلوی خانه‌ها علم شده بود در آتش سوخته بودند. همچنان نگاهم به شهر زیبایی بود که الان چیزی از آن باقی نمانده بود و در دل افسوس می‌خوردم که ناگهان پایم پشت سنگی گیر کرد و با صورت روی خاک خیس از مدفوع خوک‌ها فرود آمدم. دستم را حائل بدنم کردم اما تکه زغالی که لجوجانه در خاک ایستاده بود مستقیم در کف دستم نشست. از درد آه بلندی کشیدم و به سختی نشستم. نگاهی به دستم که از سوختگی ذوق ذوق می‌زد انداختم، آن تکه زغال هنوز هم مثل کنه به پوست دستم چسبیده بود. کف دستم قرمز شده بود و کمی ملتهب به نظر می‌رسید. تکه سنگی را پیدا کرده و آن را جدا کردم. ناله‌ای خفه از گلویم بیرون جهید.»

بررسی:
قواعد نگارشی:
«جلوی خانه‌ها»: صحیح است.
«پشت سنگی»: صحیح است.
«خاک خیس»: «خاکِ خیس» برای وضوح بیشتر.
«کف دستم»: «کفِ دستم» برای وضوح بیشتر.
«قرمز شده بود»: صحیح است.
«تکه سنگی»: «تکه‌سنگی» (یک کلمه).
لحن:توصیفی، دردناک و زنده. حس غرق شدن در صحنه را منتقل می‌کند.
انتخاب واژگان: «علم شده بود»، «لجوجانه»، «ذوق ذوق می‌زد»، «مثل کنه» انتخاب‌های بسیار خوبی هستند.
روان بودن: عالی.
اصلاح پیشنهادی:
«نیمی از خانه‌های چوبی دهکده، که دور تا دور میدان اصلی شهر بودند، و بازاری که جلوی خانه‌ها علم شده بود، در آتش سوخته بودند. همچنان نگاهم به شهر زیبایی بود که اکنون چیزی از آن باقی نمانده بود و در دل افسوس می‌خوردم که ناگهان پایم پشت سنگی گیر کرد و با صورت روی خاکِ خیس از مدفوع خوک‌ها فرود آمدم. دستم را حائل بدنم کردم، اما تکه‌زغالی که لجوجانه در خاک ایستاده بود، مستقیم در کفِ دستم نشست. از درد آه بلندی کشیدم و به سختی نشستم. نگاهی به دستم که از سوختگی ذوق‌ذوق می‌زد، انداختم؛ آن تکه‌زغال هنوز هم مثل کِنه به پوست دستم چسبیده بود. کفِ دستم قرمز شده بود و کمی ملتهب به نظر می‌رسید. تکه‌سنگی را پیدا کردم و آن را جدا کردم. ناله‌ای خفه از گلویم بیرون جهید.»
تغییرات: اضافه کردن ویرگول‌ها برای جداسازی اجزای طولانی، «الان» به «اکنون»، «خاک خیس» به «خاکِ خیس»، «کف دستم» به «کفِ دستم»، «تکه زغالی» به «تکه‌زغالی»، «ذوق ذوق می‌زد» به «ذوق‌ذوق می‌زد»، «کنه» به «کِنه»، «تکه سنگی» به «تکه‌سنگی»، «پیدا کرده» به «پیدا کردم» (روان‌تر).)

---
بند هفتم:
«ضعف کرده بودم؛ سر هر دو زانویم خونین شده بود. صورتم دیگر زیر آن همه کثافت و خاک معلوم نبود و حالم را بهم می‌زد؛ تکه‌ای از لباسم را پاره کرده و صورتم را تمیز کردم. حداقل کمی بهتر شده بود! ایستادم تا به راه بیفتم که تینا را دیدم. با دیدن او جرقه‌ای در ذهنم شکل گرفت. او دوست مادرم بود پس شاید خبری از او داشت. او را با صدای بلندی صدا زدم. به عقب برگشت نگاهی به اطراف انداخت و سرانجام مرا دید. بغض گلویم را گرفته بود و مثل کودکی یتیم با دیدگانی اشک‌بار و تار ادامه دادم:

- خاله تینا، می‌دونی مامانم کجاست؟»

بررسی:
قواعد نگارشی:
«سر هر دو زانویم»: «سَرِ هر دو زانویم» برای وضوح
«حالم را بهم می‌زد»: «حالم را به‌هم می‌زد» (استفاده از «به‌هم»).
«دوست مادرم»: «دوستِ مادرم» برای وضوح.
نقل قول: فاصله بعد از خط تیره مناسب است.
لحن:ناامیدی، درد و تلاش برای یافتن راه حل. بسیار مؤثر.
انتخاب واژگان: «کثافت»، «جرقه‌ای در ذهنم شکل گرفت»، «بغض گلویم را گرفته بود» انتخاب‌های خوبی هستند.
روان بودن: خوب است.

اصلاح پیشنهادی:
«ضعف کرده بودم؛ سَرِ هر دو زانویم خونین شده بود. صورتم دیگر زیر آن همه کثافت و خاک معلوم نبود و حالم را به‌هم می‌زد. تکه‌ای از لباسم را پاره کردم و صورتم را تمیز نمودم. حداقل کمی بهتر شده بود! ایستادم تا به راه بیفتم که تینا را دیدم. با دیدن او، جرقه‌ای در ذهنم شکل گرفت. او دوستِ مادرم بود، پس شاید خبری از او داشت. او را با صدای بلندی صدا زدم. برگشت، نگاهی به اطراف انداخت و سرانجام مرا دید. بغض گلویم را گرفته بود و من، مانند کودکی یتیم، با دیدگانی اشک‌بار و تار ادامه دادم:

– خاله تینا، می‌دونی مامانم کجاست؟»
تغییرات: «سر هر دو زانویم» به «سَرِ هر دو زانویم»، «حالم را بهم می‌زد» به «حالم را به‌هم می‌زد»، «تمیز کردم» به «تمیز نمودم» (کمی رسمی‌تر)، ویرگول بعد از «او» و «بود»، «به عقب برگشت» به «برگشت»، «من، مانند کودکی یتیم» (تاکید بر احساس شخصیت)، خط تیره نقل قول به «–». )

---

بند هشتم:
«با شنیدن سوالم لحظه‌ای حس کردم چهره‌‌ی گندم‌گونش در هم رفت و چشمان ریزش از ناراحتی ریزتر شد. در جوابم فقط سری به معنای نه تکان داد و رفت. ناگهان تمام ناامیدی‌های دنیا به دلم شبیخون زدند! دلم گواهی خوبی نمی‌داد!»

بررسی:
قواعد نگارشی:
«چهره‌‌ی»: «چهره‌ی» (نیم‌فاصله).
«در هم رفت»: «درهم رفت» (یک کلمه).
«چشمان ریزش»: «چشمانِ ریزش» برای وضوح.
«زدند!»: علامت تعجب مناسب است.
لحن: ناامیدی عمیق، حسرت و اندوه. بسیار قوی.
انتخاب واژگان: «گندم‌گون»، «درهم رفت»، «شبیخون زدند» انتخاب‌های بسیار خوبی هستند.
روان بودن:عالی.

اصلاح پیشنهادی:
«با شنیدن سوالم، لحظه‌ای حس کردم چهره‌ی گندم‌گونش درهم رفت و چشمانِ ریزش از ناراحتی، ریزتر شد. در جوابم، فقط سری به نشانه‌ی نه تکان داد و رفت. ناگهان، تمام ناامیدی‌های دنیا به دلم شبیخون زدند! دلم گواهی خوبی نمی‌داد!»
(تغییرات: ویرگول بعد از «سؤالم» و «کردم»، «چهره‌‌ی» به «چهره‌ی»، «در هم رفت» به «درهم رفت»، «چشمان ریزش» به «چشمانِ ریزش»، «از ناراحتی» به «از ناراحتی»، «به معنای نه» به «به نشانه‌ی نه»، «ناگهان» با ویرگول، «زدند!» (بدون تغییر).)

---

بند نهم:
«دروازه قصر همچنان باز بود. با رسیدن به آنجا حالم دگرگون شد. تعداد زخمی‌های پناهگاه چندبرابر بیشتر از سطح شهر بود. گویا ظرفیت پناهگاه پر شده و مردم به اجبار در حیاط قصر اتراق کرده بودند.»

بررسی:
لحن:توصیفی، غم‌انگیز و نمایانگر شدت فاجعه.
انتخاب واژگان: «دگرگون شد»، «چندبرابر»، «اتراق کرده بودند» مناسب است.
روان بودن:عالی.

اصلاح پیشنهادی:
«دروازه‌ی قصر همچنان باز بود. با رسیدن به آنجا، حالم دگرگون شد. تعداد زخمی‌های پناهگاه، چندبرابرِ بیشتر از سطح شهر بود. گویا ظرفیت پناهگاه پر شده بود و مردم به اجبار، در حیاط قصر اتراق کرده بودند.»
(تغییرات: «دروازه» به «دروازه‌ی»، ویرگول بعد از «آنجا» و «پناهگاه»، «چندبرابر بیشتر» به «چندبرابرِ بیشتر»، «پر شده» به «پر شده بود»، ویرگول بعد از «اجبار». )

---

بند دهم:
«سری چرخانده و همه جا را بررسی کردم. مردم برای از دست رفته‌هایشان شیون می‌کردند و گل بر سر خود می‌ریختند. سنگفرش‌های قصر از خون به رنگ قرمز درآمده بود و با رنگ خاکستری سنگ‌ها تضاد جالبی به وجود آورده بود. نیمی از گل‌ها و درختان سوخته بودند.»

بررسی:
قواعد نگارشی:
«گل بر سر خود»: «گِل بر سر خود».
«خون به رنگ قرمز»: «خون سرخ» یا «خونین» روایی‌تر است.
«تضاد جالبی»: «تضادِ جالبی» برای وضوح.
لحن: تصویری، تکان‌دهنده و تلخ.
انتخاب واژگان:«شیون می‌کردند»، «سنگفرش‌ها»، «تضاد جالبی» خوب است.
روان بودن:خوب.

اصلاح پیشنهادی:
«سری چرخاندم و همه‌جا را بررسی کردم. مردم برای از دست‌رفتگانشان شیون می‌کردند و گِل بر سر خود می‌ریختند. سنگ‌فرش‌های قصر از خون سرخ شده بود و با رنگ خاکستری سنگ‌ها، تضادِ جالبی به وجود آورده بود. نیمی از گل‌ها و درختان نیز سوخته بودند.»
(تغییرات: «چرخانده» به «چرخاندم»، «همه جا» به «همه‌جا»، «از دست رفته‌هایشان» به «از دست‌رفتگانشان» (رایج‌تر)، «گل» به «گِل»، «خون به رنگ قرمز درآمده بود» به «خون سرخ شده بود»، «تضاد جالبی» به «تضادِ جالبی»، «و» قبل از «نیمی» حذف و «نیز» اضافه شد.)

---
بند یازدهم:
«از میان مردم گذشتم. با چشم دنبال پدر و مادرم می‌گشتم، در گوشه‌ای از حیاط بیرونی قصر افراد مرده را کنار هم گذاشته و پارچه هایی بر سرشان کشیده بودند. با دیدن این صحنه رعشه‌ای بر تنم افتاد. جدالی در ذهنم رخ داده بود و غوغایی وصف ناپذیر در دلم! طرف خوش‌بین ذهنم می‌گفت چیزی نشده اما طرف دیگر معتقد بود که آنها مرده‌اند. ضربان قلبم شدت گرفته بود و‌ پلک‌هایم از استرس مدام بالا می‌پرید. فریادی برسر آن دو کشیدم و دوباره به گشتن ادامه دادم. نمی‌دانم چرا، اما اصلا دلم نمی‌خواست به طرف دیگر قصر بروم.»

بررسی:
قواعد نگارشی:
«پدر و مادرم»: درست.
«پارچه هایی»: «پارچه‌هایی».
«بر سرشان»: درست.
«شدت گرفته بود و‌ پلک‌هایم»: «و» فاصله دارد، «پلک‌هایم» نباید به «و» بچسبد.
«برسر آن دو»: «بر سر آن دو».
لحن:اوج اضطراب، ترس و درگیری درونی. بسیار قوی.
انتخاب واژگان:«رعشه‌ای بر تنم افتاد»، «جدالی در ذهنم»، «غوغایی وصف‌ناپذیر»، «شبیخون زدند» (در بند قبل) عالی هستند.
روان بودن: خوب.

اصلاح پیشنهادی:
«از میان مردم گذشتم. با چشم، دنبال پدر و مادرم می‌گشتم. در گوشه‌ای از حیاط بیرونی قصر، افراد مرده را کنار هم گذاشته و پارچه‌هایی بر سرشان کشیده بودند. با دیدن این صحنه، رعشه‌ای بر تنم افتاد. جدالی در ذهنم رخ داده بود و غوغایی وصف‌ناپذیر در دلم! طرف خوش‌بین ذهنم می‌گفت چیزی نشده، اما طرف دیگر معتقد بود که آن‌ها مرده‌اند. ضربان قلبم شدت گرفته بود و پلک‌هایم از استرس، مدام بالا می‌پرید. فریادی بر سر آن دو کشیدم و دوباره به گشتن ادامه دادم. نمی‌دانم چرا، اما اصلاً دلم نمی‌خواست به طرف دیگر قصر بروم.»
(تغییرات: «با چشم» با ویرگول، «پدر و مادرم» (بدون تغییر)، ویرگول بعد از «قصر»، «پارچه هایی» به «پارچه‌هایی»، ویرگول بعد از «صحنه»، «شدت گرفته بود و‌ پلک‌هایم» به «شدت گرفته بود و پلک‌هایم»، «برسر آن دو» به «بر سر آن دو»، «اصلا» به «اصلاً». )

---

بند دوازدهم:
«زئوس بزرگ، یعنی چه بلایی بر سر پدر و مادرم آمده؟»

بررسی:
لحن: سردرگمی، ناامیدی و اضطراب نهایی.
انتخاب واژگان:«زئوس بزرگ» (اگر شخصیت یا مکانی باشد) مناسب است. «چه بلایی...» سوال پایانی خوبی است.
روان بودن: عالی.
اصلاح پیشنهادی:
«زئوس بزرگ، چه بلایی بر سر پدر و مادرم آمده است؟»
(تغییرات: «یعنی چه بلایی» به «چه بلایی» (مختصرتر و مستقیم‌تر)، «آمده» به «آمده است» (برای تاکید بیشتر بر پایان جمله پرسشی). )

---

نکات کلی:

1. نیم‌فاصله: مهمترین نکته‌ای که در متن شما وجود داشت، استفاده نادرست یا عدم استفاده از نیم‌فاصله در کلمات مرکب (مثل «شبها»، «دستهای»، «دختر بچه‌ای»، «رخت‌شوی‌خانه»، «همه‌جا»، «برسر»). در اصلاحات سعی شده این موارد رعایت شود.
2. ویرگول و نقطه ویرگول:در جاهایی که جملات طولانی بودند یا برای جداسازی بهتر بخش‌های معنایی، ویرگول یا نقطه ویرگول اضافه شده است.
3. انتخاب واژگان:واژگان انتخابی شما بسیار خوب و پرمحتوا هستند. فقط چند مورد جزئی برای روانی بیشتر یا دقت معنایی اصلاح شد.
4. ساختار فعل: در چند مورد زمان فعل برای یکدستی بیشتر اصلاح شد (مثلاً «جنگ که تمام شده» به «جنگ که تمام شده بود»).

باسلام عزیزم
بند اول
متن: «بالاخره جرئتم را جمع کردم و به طرف سربازی که کنار جنازه‌ها ایستاده بود حرکت کردم. قلبم از نگرانی پر شدت می‌کوبید؛ دهانم تلخ و تنم یخ کرده بود. اصلا دوست نداشتم آن فکر کثیف درون مغزم را پررنگ کنم: ـ ببخشید، شما می‌دونید چه کسانی کشته شدن؟»
املایی:
«جرئتم» بهتر است مطابق رسم‌الخط استاندارد «جرأتم» نوشته شود.
«اصلا» باید با تنوین نصب یعنی «اصلاً» نوشته شود.
نگارشی:
ترکیب «پر شدت» از نظر دستوری ضعیف است. بهتر است از قید «به‌شدت» یا «با شدت تمام» استفاده کنید.
جمله «فکر کثیف درون مغزم را پررنگ کنم» کمی گنگ است. اگر منظور ترس از مرگ والدین است، واژه‌ی «موشکافی کنم» یا «تجسم کنم» بار معنایی بهتری دارد.
ساختاری:شروع خوبی است و تعلیق ایجاد می‌کند، اما توصیف «فکر کثیف» کمی با فضای عاطفیِ سوگ تضاد دارد؛ کثیف معمولاً برای افکار گناه‌آلود به کار می‌رود، برای ترس از مرگ عزیزان کلماتی مثل «فکر شوم» یا «تصویر هولناک» مناسب‌ترند.

بند دو:
متن: «آهسته به طرفم چرخید و با آن نگاه مشکی سردش، لب‌های درشت خودش را به زور حرکتی داد. انگار زورش می‌آمد جواب بدهد: - نه، تعداد کشته‌ها خیلی زیاده. شکستن چیزی را در درونم حس می‌کردم. نمی‌دانم قلبم بود یا کل وجودم، اما ریشه درخت ناامیدی اکنون یک درخت تنومند شده بود. سرم به دوران افتاده بود، انگار خون به مغزم نمی‌رسید: ـ می‌تونم چکشون کنم؟»

املایی/رسم‌الخط:
«چکشون» واژه‌ای کاملاً امروزی و عامیانه است. اگر فضای رمان فانتزی یا کلاسیک است (با توجه به وجود پادشاه و قصر)، استفاده از کلمه «شناسایی‌شان» یا «بررسی‌شان» وقار متن را حفظ می‌کند.
نگارشی:
«لب‌های درشت خودش»: کلمه‌ی «خودش» در اینجا حشو (اضافی) است. حذف شود بهتر است
ساختاری:
استعاره: تبدیل شدن «ریشه» به «درخت تنومند» در یک لحظه، کمی اغراق‌آمیز و ناگهانی است. بهتر بود بنویسید: «بذر ناامیدی در یک لحظه در دلم ریشه دواند.»
تغییر لحن: جمله‌ی «انگار خون به مغزم نمی‌رسید» توصیف فیزیکی بسیار خوبی است و حس سرگیجه را به‌درستی منتقل می‌کند.

بندسوم؛
متن: «سردتر از قبل نگاه کوتاه خشکی به من انداخت و تنها زمزمه کرد: ـ نه! پوف کلافه‌ای کشیده و دستی را به پیشانی‌ام گرفتم. اینکه ندانی و نتوانی کاری را انجام بدهی از بی‌عرضگی می‌آید مگر نه؟! با شنیدن اسمم از زبان کسی سرم را بالا گرفتم و نگاهی به اطراف انداختم، اما دیگر چیزی نشنیدم! انگار به راستی دیوانه شده بودم! ـ لونا، تو اینجا چیکار می‌کنی؟»

نگارشی:
«پوف کلافه‌ای کشیده»: «پوف» صدای صحنه‌ای (نام‌آوا) است. بهتر است در متن ادبی بنویسید: «پوفی از سر کلافگی کشیدم».
علامت تعجب و سوال در کنار هم «؟!» برای متون ادبی زیاد توصیه نمی‌شود، اما برای نشان دادن تعجب شدید ایرادی ندارد.
ساختاری:
منطق روایی: راوی می‌گوید «دیگر چیزی نشنیدم» اما بلافاصله در خط بعد دیالوگ جیمز را می‌شنود. بهتر است این فاصله با یک توصیف از سکوت یا گیجیِ راوی پر شود تا تضادِ «نشنیدن» و «شنیدن» برطرف شود.
نام شخصیت: در اینجا نام راوی «لونا» ذکر شده، اما در بند بعدی جیمز او را «بلونا» صدا می‌زند. اگر این دو نام یکی هستند، حتماً در نحوه صدا کردن ثبات داشته باشید یا دلیل این تغییر (مثلاً نام مخفف) را مشخص کنید.( من اشتباه متوجه شدم یا تغییر دادی؟)
بندچهارم:
متن: «به طرف صدا چرخیدم. جیمز بود. کورسوی امیدی در دلم روشن شد. او دوست بچگی من و پسر پادشاه بود پس حتما می‌توانست کمکی بکند… شک نداشتم الان مانند زامبی‌ها شده بودم. جیمز مرا در میان بازوان و سینه ستبر خود پنهان کرد. من مثل گنجشکی بی‌پناه میماندم که خیس از باران به کسی روی آورده بودم.»
املایی:
«میماندم» باید به صورت «می‌ماندم» (با نیم‌فاصله) نوشته شود.
ساختاری:
تاریخ‌مندی : واژه‌ی «زامبی» یک واژه‌ی بسیار مدرن است. اگر فضای داستان شما متعلق به دوران پادشاهان و قصرهاست، استفاده از زامبی باعث خروج خواننده از اتمسفر داستان می‌شود. می‌توانید از واژگانی مثل «مرده‌متحرک» یا «ارواح سرگردان» استفاده کنید.
توصیف: تشبیه به «گنجشک خیس از باران» بسیار زیبا و متناسب با فضای عاطفی صحنه است.
بند پنجم:
بخش پنجم: حرکت به سمت قصر
متن: «ـ خوب اینکه دلیل به یه اتفاق بد نمی‌شه. بریم با هم پیداشون کنیم. مظلومانه سرم را آرام بالا و پایین کردم… او را تا تالار اصلی قصر دنبال کردم. دَرِ تالار اجتماعات بعد از طی کردن پله‌های زیادی که دور تا دور با نرده‌های پر از گلِ مریم پوشانده شده بود نمایان می‌شد. با رسیدنمان نگهبانان قرمز پوش درهای چوبی بزرگ را از هم باز کردند.»

املایی:
«قرمز پوش» باید به صورت «قرمزپوش» (سرهم یا با نیم‌فاصله) باشد.
«دَرِ»: در فارسی گذاشتن حرکت (فتحه، کسره) روی کلمات مرسوم نیست مگر در موارد ابهام. «درِ تالار» بدون حرکت کافی است.
نگارشی:
دیالوگ جیمز: «دلیل به یه اتفاق بد نمیشه» از نظر دستوری غلط است. درست آن: «این دلیلی بر یک اتفاق بد نیست» یا در حالت محاوره «این دلیل نمیشه که اتفاق بدی افتاده باشه».
ساختاری:
فضا‌سازی: توصیف پله‌ها و گل‌های مریم (تضاد) خوبی با صحنه‌ی جنازه‌های ابتدای متن ایجاد کرده است. این نشان‌دهنده ورود از فضای آشوب به فضای نظم قصر است.

نکته کلی برای بهبود قلمتون:
سعی کنید مرز بین زبان روایت (که کتابی و ادبی است) و زبان دیالوگ (که محاوره است) را دقیق‌تر حفظ کنید. گاهی در روایت واژگانی مثل «چک کردن» یا «زامبی» وارد می‌شود که به یکدستی متن آسیب می‌زند.

نام شخصیت: در اینجا نام راوی «لونا» ذکر شده، اما در بند بعدی جیمز او را «بلونا» صدا می‌زند. اگر این دو نام یکی هستند، حتماً در نحوه صدا کردن ثبات داشته باشید یا دلیل این تغییر (مثلاً نام مخفف) را مشخص کنید.( من اشتباه متوجه شدم یا تغییر دادی؟)
نه عزیزم اسم رو تغییر ندادم فقط مخفف شده. اسم اصلی بلونا هست که مخفف میشه لونا یا بلو

باسلام عزیزم
بند اول
متن: «بالاخره جرئتم را جمع کردم و به طرف سربازی که کنار جنازه‌ها ایستاده بود حرکت کردم. قلبم از نگرانی پر شدت می‌کوبید؛ دهانم تلخ و تنم یخ کرده بود. اصلا دوست نداشتم آن فکر کثیف درون مغزم را پررنگ کنم: ـ ببخشید، شما می‌دونید چه کسانی کشته شدن؟»
املایی:
«جرئتم» بهتر است مطابق رسم‌الخط استاندارد «جرأتم» نوشته شود.
«اصلا» باید با تنوین نصب یعنی «اصلاً» نوشته شود.
نگارشی:
ترکیب «پر شدت» از نظر دستوری ضعیف است. بهتر است از قید «به‌شدت» یا «با شدت تمام» استفاده کنید.
جمله «فکر کثیف درون مغزم را پررنگ کنم» کمی گنگ است. اگر منظور ترس از مرگ والدین است، واژه‌ی «موشکافی کنم» یا «تجسم کنم» بار معنایی بهتری دارد.
ساختاری:شروع خوبی است و تعلیق ایجاد می‌کند، اما توصیف «فکر کثیف» کمی با فضای عاطفیِ سوگ تضاد دارد؛ کثیف معمولاً برای افکار گناه‌آلود به کار می‌رود، برای ترس از مرگ عزیزان کلماتی مثل «فکر شوم» یا «تصویر هولناک» مناسب‌ترند.

بند دو:
متن: «آهسته به طرفم چرخید و با آن نگاه مشکی سردش، لب‌های درشت خودش را به زور حرکتی داد. انگار زورش می‌آمد جواب بدهد: - نه، تعداد کشته‌ها خیلی زیاده. شکستن چیزی را در درونم حس می‌کردم. نمی‌دانم قلبم بود یا کل وجودم، اما ریشه درخت ناامیدی اکنون یک درخت تنومند شده بود. سرم به دوران افتاده بود، انگار خون به مغزم نمی‌رسید: ـ می‌تونم چکشون کنم؟»

املایی/رسم‌الخط:
«چکشون» واژه‌ای کاملاً امروزی و عامیانه است. اگر فضای رمان فانتزی یا کلاسیک است (با توجه به وجود پادشاه و قصر)، استفاده از کلمه «شناسایی‌شان» یا «بررسی‌شان» وقار متن را حفظ می‌کند.
نگارشی:
«لب‌های درشت خودش»: کلمه‌ی «خودش» در اینجا حشو (اضافی) است. حذف شود بهتر است
ساختاری:
استعاره: تبدیل شدن «ریشه» به «درخت تنومند» در یک لحظه، کمی اغراق‌آمیز و ناگهانی است. بهتر بود بنویسید: «بذر ناامیدی در یک لحظه در دلم ریشه دواند.»
تغییر لحن: جمله‌ی «انگار خون به مغزم نمی‌رسید» توصیف فیزیکی بسیار خوبی است و حس سرگیجه را به‌درستی منتقل می‌کند.

بندسوم؛
متن: «سردتر از قبل نگاه کوتاه خشکی به من انداخت و تنها زمزمه کرد: ـ نه! پوف کلافه‌ای کشیده و دستی را به پیشانی‌ام گرفتم. اینکه ندانی و نتوانی کاری را انجام بدهی از بی‌عرضگی می‌آید مگر نه؟! با شنیدن اسمم از زبان کسی سرم را بالا گرفتم و نگاهی به اطراف انداختم، اما دیگر چیزی نشنیدم! انگار به راستی دیوانه شده بودم! ـ لونا، تو اینجا چیکار می‌کنی؟»

نگارشی:
«پوف کلافه‌ای کشیده»: «پوف» صدای صحنه‌ای (نام‌آوا) است. بهتر است در متن ادبی بنویسید: «پوفی از سر کلافگی کشیدم».
علامت تعجب و سوال در کنار هم «؟!» برای متون ادبی زیاد توصیه نمی‌شود، اما برای نشان دادن تعجب شدید ایرادی ندارد.
ساختاری:
منطق روایی: راوی می‌گوید «دیگر چیزی نشنیدم» اما بلافاصله در خط بعد دیالوگ جیمز را می‌شنود. بهتر است این فاصله با یک توصیف از سکوت یا گیجیِ راوی پر شود تا تضادِ «نشنیدن» و «شنیدن» برطرف شود.
بندچهارم:
متن: «به طرف صدا چرخیدم. جیمز بود. کورسوی امیدی در دلم روشن شد. او دوست بچگی من و پسر پادشاه بود پس حتما می‌توانست کمکی بکند… شک نداشتم الان مانند زامبی‌ها شده بودم. جیمز مرا در میان بازوان و سینه ستبر خود پنهان کرد. من مثل گنجشکی بی‌پناه میماندم که خیس از باران به کسی روی آورده بودم.»
املایی:
«میماندم» باید به صورت «می‌ماندم» (با نیم‌فاصله) نوشته شود.
ساختاری:
تاریخ‌مندی : واژه‌ی «زامبی» یک واژه‌ی بسیار مدرن است. اگر فضای داستان شما متعلق به دوران پادشاهان و قصرهاست، استفاده از زامبی باعث خروج خواننده از اتمسفر داستان می‌شود. می‌توانید از واژگانی مثل «مرده‌متحرک» یا «ارواح سرگردان» استفاده کنید.
توصیف: تشبیه به «گنجشک خیس از باران» بسیار زیبا و متناسب با فضای عاطفی صحنه است.
بند پنجم:
بخش پنجم: حرکت به سمت قصر
متن: «ـ خوب اینکه دلیل به یه اتفاق بد نمی‌شه. بریم با هم پیداشون کنیم. مظلومانه سرم را آرام بالا و پایین کردم… او را تا تالار اصلی قصر دنبال کردم. دَرِ تالار اجتماعات بعد از طی کردن پله‌های زیادی که دور تا دور با نرده‌های پر از گلِ مریم پوشانده شده بود نمایان می‌شد. با رسیدنمان نگهبانان قرمز پوش درهای چوبی بزرگ را از هم باز کردند.»

املایی:
«قرمز پوش» باید به صورت «قرمزپوش» (سرهم یا با نیم‌فاصله) باشد.
«دَرِ»: در فارسی گذاشتن حرکت (فتحه، کسره) روی کلمات مرسوم نیست مگر در موارد ابهام. «درِ تالار» بدون حرکت کافی است.
نگارشی:
دیالوگ جیمز: «دلیل به یه اتفاق بد نمیشه» از نظر دستوری غلط است. درست آن: «این دلیلی بر یک اتفاق بد نیست» یا در حالت محاوره «این دلیل نمیشه که اتفاق بدی افتاده باشه».
ساختاری:
فضا‌سازی: توصیف پله‌ها و گل‌های مریم (تضاد) خوبی با صحنه‌ی جنازه‌های ابتدای متن ایجاد کرده است. این نشان‌دهنده ورود از فضای آشوب به فضای نظم قصر است.

نکته کلی برای بهبود قلمتون:
سعی کنید مرز بین زبان روایت (که کتابی و ادبی است) و زبان دیالوگ (که محاوره است) را دقیق‌تر حفظ کنید. گاهی در روایت واژگانی مثل «چک کردن» یا «زامبی» وارد می‌شود که به یکدستی متن آسیب می‌زند.
ویرایش کردم. چک کن پلیز

عقب
بالا پایین