آموزش °• ریتم در نثر | آموزش دلنوشته •°

عجیبه خانوم

مدیر ادبیات+مترجم‌آزمایشی+مقاله‌نویس
پرسنل مدیریت
مدیر رسـمی تالار
ژورنالیست
مشاور
تیم‌تعیین‌سطح
مقام‌دار آزمایشی
نویسنده نوقلـم
4,816
پسندها
پسندها
25,030
امتیازها
امتیازها
903
سکه
1,747
img_4e00eb1b_1789849523.jpg

•• به نام یزدان پاک ••

گاهی یک متن تمام عناصر لازم را دارد؛ واژه‌های زیبا، تصویرهای خوب و حتی احساس واقعی، اما هنگام خواندن، چیزی درست به نظر نمی‌رسد. جمله‌ها یا بیش از حد کش‌دارند، یا پشت سر هم با یک آهنگ تکراری می‌آیند و متن بعد از چند خط خسته‌کننده می‌شود، دلیلش می‌تواند ریتم باشد.​

همان‌طور که موسیقی فقط از نت‌ها ساخته نمی‌شود و مکث، تندی و کشش در آن اهمیت دارد، نثر هم فقط مجموعه‌ای از کلمات نیست. طول جمله‌ها، نقطه‌ها، ویرگول‌ها، تکرار واژه‌ها و حتی سکوت میان دو جمله می‌توانند سرعت و حال‌وهوای نوشته را تغییر دهند. نویسنده‌ی حرفه‌ای فقط به این فکر نمی‌کند که چه چیزی بگوید. به این هم فکر می‌کند که چطور آن را به گوش ذهن خواننده برساند.

ریتم آرام و ریتم تند​

یکی از ساده‌ترین راه‌های کنترل ریتم، تغییر طول جمله‌هاست. جمله‌های بلند معمولاً فرصت بیشتری برای مکث، توصیف و فکر کردن ایجاد می‌کنند و می‌توانند حس آرامش، خاطره یا تأمل را منتقل کنند. در مقابل، جمله‌های کوتاه ضربه‌ی بیشتری دارند و می‌توانند سرعت، اضطراب یا شوک را افزایش دهند.

مثلاً:

ریتم یکنواخت:
«از خانه بیرون آمدم و در خیابان راه رفتم و به آدم‌ها نگاه کردم و به این فکر کردم که شاید او را ببینم و شاید همه‌چیز تغییر کند.»

حالا همان مفهوم را با تغییر ریتم ببینید:
«از خانه بیرون آمدم. خیابان شلوغ بود. میان آدم‌ها دنبالش گشتم. شاید می‌دیدمش. شاید همه‌چیز عوض می‌شد.»

محتوا تقریباً همان است، اما سرعت خواندن تغییر کرده است.

جمله‌ی کوتاه، ضربه‌ی متن​

جمله‌ی کوتاه همیشه به معنای جمله‌ی بهتر نیست، اما وقتی در جای مناسب قرار بگیرد، می‌تواند مثل یک ضربه عمل کند. مثلاً:
«در را باز کرد و وارد اتاق شد. همه‌چیز سر جایش بود. میز، کتاب‌ها، پرده‌ها و حتی فنجانی که صبح روی میز گذاشته بود. فقط یک چیز تغییر کرده بود. او دیگر آنجا نبود.»

جمله‌ی آخر به دلیل کوتاهی، بیشتر به چشم می‌آید. اگر تمام متن با همین جمله‌های کوتاه نوشته می‌شد، اثرشان از بین می‌رفت. تضاد است که به جمله‌ی کوتاه قدرت می‌دهد.

جمله‌ی بلند، برای غرق کردن مخاطب​

در نقطه‌ی مقابل، گاهی لازم است اجازه دهید جمله نفس طولانی‌تری داشته باشد. برای مثال، هنگام توصیف یک خاطره یا لحظه‌ای که افکار شخصیت بدون توقف از یک موضوع به موضوع دیگر می‌روند، جمله‌ی بلند می‌تواند ذهن آشفته یا سیال او را بهتر منتقل کند:
«تمام مسیر به آن شب فکر می‌کردم، به حرف‌هایی که می‌توانستم بزنم و نزدم، به لحظه‌ای که در را پشت سرم بستم و هنوز نمی‌دانستم شاید همان صدای بسته شدن در، آخرین چیزی باشد که از او در زندگی‌ام می‌شنوم.»

اینجا طول جمله بخشی از حس آن است. انگار فکر شخصیت فرصت توقف ندارد.

مکث‌ها را جدی بگیرید​

گاهی چیزی که به جمله اضافه می‌کنید مهم نیست جایی که جمله را متوقف می‌کنید مهم است. مقایسه کنید:
«می‌دانستم برنمی‌گردد اما هنوز منتظرش بودم.»
و
«می‌دانستم برنمی‌گردد... اما هنوز منتظرش بودم.»

یا
«می‌دانستم برنمی‌گردد. اما هنوز منتظرش بودم.»

هر سه جمله یک مفهوم دارند، اما مکث در آن‌ها متفاوت است.
نقطه می‌تواند قطعیت ایجاد کند، ویرگول می‌تواند جمله را روان نگه دارد و سه‌نقطه می‌تواند مکث، تردید یا ناتمام ماندن فکر را القا کند. البته نشانه‌گذاری نباید تبدیل به تزئین شود. هر مکث باید دلیل روایی یا حسی داشته باشد.

ریتم را با فضای متن هماهنگ کنید​

یک اشتباه رایج این است که نویسنده برای تمام بخش‌های متن از یک ریتم استفاده کند. اما متن هم مانند موسیقی تغییر می‌کند. اگر شخصیت در حال قدم زدن در یک عصر آرام است، جمله‌های روان‌تر و کشیده‌تر می‌توانند فضای مناسب‌تری ایجاد کنند:
«باد آرامی از میان شاخه‌های درختان می‌گذشت و برگ‌هایی که از باران خیس شده بودند، زیر نور کم‌رنگ عصر آرام‌آرام می‌درخشیدند.»

اما اگر همان شخصیت ناگهان چیزی ترسناک ببیند:
«ایستاد. صدایی آمد. پشت سرش را نگاه کرد. هیچ‌کس نبود.»

ریتم ناگهان شکسته شده است و همین شکست، بخشی از اضطراب صحنه را می‌سازد.

تکرار، وقتی یک کلمه تبدیل به موسیقی می‌شود​

تکرار اگر آگاهانه استفاده شود، می‌تواند به متن موسیقی بدهد. مثلاً:
«منتظر ماندم. برای یک پیام. برای یک تماس. برای یک نشانه.»

تکرار ساختار جمله‌ها باعث می‌شود متن ضرب‌آهنگ پیدا کند.

اما اگر همه‌جا از تکرار استفاده کنیم، این تکنیک هم اثر خودش را از دست می‌دهد. تکرار زمانی قدرتمند است که قرار باشد روی یک مفهوم یا احساس خاص تأکید کند.

تمرین شنیداری، متن را با صدای بلند بخوانید​

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای پیدا کردن مشکل ریتم این است که نوشته‌ی خود را با صدای بلند بخوانید. اگر هنگام خواندن احساس کردید مجبورید وسط جمله نفس بگیرید، جایی مکث کنید یا جمله‌ای را دوباره بخوانید، احتمالاً متن نیاز به بازبینی دارد. گاهی چیزی که هنگام خواندن در ذهن طبیعی به نظر می‌رسد، وقتی با صدای بلند شنیده می‌شود، مصنوعی یا سنگین به نظر می‌رسد. پس بعد از نوشتن، فقط به متن نگاه نکنید، آن را بشنوید.

عقب
بالا پایین