سلام و درود
نقد داستان مرگ ماهی
اول باید این رو بگم که من قبلا رمانی با همین اسم و مضمون رو خوندم. رمان مرگ ماهی نوشته فاطمه حیدری، درمورد دختریه که سنتی ازدواج میکنه و در زندگی به مشکلات زیادی بر میخوره.

عنوان
عنوان داستان تکراری بود. با اینکه با خلاصه و متن داستان همخوانی داشت؛ ولی چون عنوان تکراری انتخاب شده باید عوض باشه.
مثلا میتونی از عنوانهایی مثل: گناه ناکرده، این زندگی حق من نبود و... استفاده کنی.

ژانر
ژانر اجتماعی انتخاب درستیه که با متن داستان و خلاصه و ... همخوانی داره؛ اما بخش روانشناسی اشتباهه. اول اینکه ما ژانر روانشناختی داریم نه روانشناسی
و دوم اینکه درسته که در داستان از یک بیماری روانی یاد شده ولی لزومی بر این نیست که ژانر داستان بخواد روانشناسی باشه. داستان یا کتابی رو میشه گفت روانشناسی هست که خیلی از چیزا رو توضیح بده، برای رسیدن به آرامش باشه و غیره. وقتی داستان رویداد محوره و کشمش ها بیرون ذهن فرد و با دیگران رخ میده این داستان دیگه روانشناختی نیست.
اگر داستان حول محور ذهن و روان شخص بود، یا اون فضای روانی رو ایجاد میکرد میشد گفت که ژانر روانشناختی هست. برای این داستان ژانر اجتماعی کافی و درسته.

خلاصه
خلاصه جذابیت خودش رو داشت حتی ایجاد ابهام هم کرد. از اندازه مناسبی هم برخوردار بود.

مقدمه
شما برای نوشتن اومده بودید خودتون یه متنی رو نوشته بودید که اندازه مناسبی داشت. متن جذابیت داشت؛ ولی رعایت نکردن اعلائم نگارشی باعث شد از جذابیتش کم بشه.
بهتر بود مقدمه و سخن نویسنده در پستی جدا ارسال میشدند.

جلد
کیفیت جلد داستان پایینه بود که این خودش از جذابیتش کم میکنه. طرح انتخاب شده با بخشهای مختلف همخوانی لازم رو داشت.

شروع داستان
داستان رو با یک صحنه شروع کرده بودی که کلیشه نداشت. این خودش نقطه قوت حساب میشه.

پیچیده نویسی
پارت اول پیچیده نویسی داشتی. جمله رو خیلی پیچونده بودی. پشت هم از فعل استفاده کردی که یک سری بیجا استفاده شده بود. میتونستی خیلی راحتتر همون جمله رو بنویسی. تا خواننده راحتتر با متن ارتباط برقرار کنه.
(آزار و اذیت قطعات چوبین میآزرد) این جمله کاملا اضافیه و حوصله خواننده سر میره.

میانه داستان
روند داستان خوب بود. نه تند بود نه کند. فقط یک جاهایی جملات بدون نقطه و پشت سر هم گفته شده بودن که هم مخاطب رو خسته میکنه و هم از جذابیت داستان کم میشه. میانه داستان ایجاد گره رو داشتی، یکجایی من گفتم خب دیگه میره با پسره زندگی میکنه پسره خیلی هم خوبه؛ ولی شب اول دیدم نه اینطور نیست. این باعث میشه خواننده بخواد داستان رو ادامه بده.

پایان
سعی کرده بودی پایان بدون کلشیه باشه. این که قبل از اجرای حکم دختره میمیره بنظرم ایده قشنگی بود ولی اون قسمت سنگسار کردن، الان به این راحتی کسی رو سنگسار نمیکنن. بعد اگر کسی رو سنگسار کنن دیگه اعدام نداره. سنگسار یعنی با سنگ انقدر طرف رو بزنن تا بمیره. این قسمت به دور از باور نوشته شده بود که باید تغییر داده بشه.

شخصیتپردازیت
شخصیت خوب و باور پذیر بودن. حالت چهره و لباس و طرز صحبت کردنشون رو تونسته بودی به تصویر بکشی.

توصیفات
یه بخشی از توصیفات برمیگرده به شخصیتها که خیلی خوب نوشته شده بود. یه بخش دیگه هم برمیگرده به مکان و زمان. از شروع هم داستان هم پیداست که در این مورد دستی به قلم دارید و مکان رو به خوبی میتونید توصیف کنید.

لحن داستان
کلا در نوشتن داستان خیلی به خودت سختی داده بودی. از کلمات سخت استفاده کرده بودی. درب و مستأصل و... بکار بردی متن خیلی ادبی که یجاهایی هم از دستت در رفته
آخر پارت اول اومدی نوشتی: رو مبل نشست. اتفاقا اینجا باید میگفتی روی مبل نشست.

اعلائم نگارشی
خیلی از جاها اعلام نگارشی اصلا رعایت نشده بود. پشت سرهم ویرگول و گامویرگول گذاشته بودی، خبری از نقطه نبود. نیمفاصله هم رعایت نشده بود. وقتی ما ضمیر متصل داریم نباید از نیم فاصله استفاده کنیم.

ایده داستان
همونطور که بالاتر گفتم ما نمونه همچنین رمانی رو دیدیم؛ ولی خیلی وقتها نویسنده میاد از اثر شخص دیگری اقتباس میکنه و ازش ایده میگیره. شما اگه اون ایده رو گرفتید باید خیلی از چیزها رو تغییر بدید که اصلش هم عنوان داستانه. در رابطه با عنوان این اتفاق نیفتاده.

توصیه منتقد
توصیه اولم: در داستان از کلمات خیلی قلبمه سلمبه مثل ( مستأصل، دیری نپایید، تعبیه و...) استفاده کرده بودی. من این رو نمیپسندم. این باعث میشه مخاطب خسته بشه و خیلی از وقتها شاید مخاطب تو ندونه معنی اون کلمه چیه. استفاده از این لغات بنظرم اشتباهه و متن باید خیلی روون نوشته بشه.
و توصیه دومم: عزیزم سعی کن داستانت رو با دقتتر تایپ کنی. چندجا سیمین رو نوشته بودی نسرین، مهوا رو نوشته بودی مهتا.
یا یکجاهایی جمله ناقص بود. رو راحتیها نشست، چیه راحتی؟ مبل یا صندلی؟
داستان زیبایی بود، با کمی تغییر و تامل بیشتر میتونه به اثر بهتری تبدیل بشه. تغییر نام داستان فراموش نشود.
موفق باشید