نقد و بررسی نقد داستان مرگ ماهی | منتقد: حدیثه خانم

Gemma

مدیر تالار نقد
پرسنل مدیریت
مدیر رسـمی تالار
منتقد
منتقد ادبی
ناظر ارشد آثار
داور آکادمی
نویسنده نوقلـم
460
پسندها
پسندها
3,113
امتیازها
امتیازها
258
سکه
1,264
4ad722_25aa2b11-25IMG-20250611-130617-554.jpg
با سلام و عرض خسته نباشید.
نویسنده‌ی عزیز @ZeinabHdm اثر شما طبق اصول و چهارچوب اصلی رمان‌ و داستان‌نویسی نقد گردیده است.
منتقد اثر شما: @حدیثه خانم
اثر شما:
داستان مرگ ماهی

● لطفا پیش از قرارگیری نقدنامه توسط منتقد در این تاپیک پستی ارسال نکنید!

● این تاپیک پس از قرارگیری نقد به مدت سه روز باز خواهد بود تا شما نظر شما ثبت شود، سپس قفل خواهد شد.

● اثر شما پس از ارسال نقدنامه تحت نظارت منتقدتان قرار خواهد گرفت؛ درصورتی که نسبت به نکات منتقد بی‌توجه باشید، دیگر هیچ درخواست نقدی از جانب شما پذیرفته نخواهد شد.

نکته‌ی مهم:
از شما نویسنده‌ی گرامی تقاضا می‌شود پس از دریافت نقد، دیدگاه خود را نسبت به آن در همین تاپیک ثبت فرمایید. آیا نقد ارائه‌شده برایتان مفید و راه‌گشا بوده؟ با کدام بخش‌ها هم‌داستانید و در کدام موارد، نظری دیگر دارید؟ اگر پاسخی یا دفاعیه‌ای نسبت به دیدگاه منتقد دارید، بی‌تردید بیانش کنید.
بازخورد شما نه‌تنها به غنای فرآیند نقد کمک می‌کند، بلکه در انتخاب «منتقد برتر ماه» نیز نقشی تعیین‌کننده دارد. پس به واکنشی ساده بسنده نکنید و نظر خود را با ما در میان بگذارید.

با توجه به این‌که نقد شورا تاثیر مستقیمی بر تگ‌دهی و سطح‌بندی اثر شما دارد، درصورتی که هرگونه شکایت، انتقاد یا پیشنهادی در ارتباط با تالار نقد و نقد اثر خود دارید؛ به تاپیک زیر مراجعه کنید.
?تاپیک جامع شکایات و پیشنهادات تالار نقد

به امید موفقیت روز افزون شما
|مدیریت تالار نقد|

• Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: marym
سلام و درود

نقد داستان مرگ ماهی

اول باید این رو بگم که من قبلا رمانی با همین اسم و مضمون رو خوندم. رمان مرگ ماهی نوشته فاطمه حیدری، درمورد دختریه که سنتی ازدواج می‌کنه و در زندگی به مشکلات زیادی بر می‌خوره.

🔸عنوان

عنوان داستان تکراری بود. با اینکه با خلاصه و متن داستان هم‌خوانی داشت؛ ولی چون عنوان تکراری انتخاب شده باید عوض باشه.

مثلا می‌تونی از عنوان‌هایی مثل: گناه ناکرده، این زندگی حق من نبود و... استفاده کنی.

🔸ژانر

ژانر اجتماعی انتخاب درستیه که با متن داستان و خلاصه و ... هم‌خوانی داره‌؛ اما بخش روانشناسی اشتباهه. اول اینکه ما ژانر روان‌شناختی داریم نه روان‌شناسی

و دوم اینکه درسته که در داستان از یک بیماری روانی یاد شده ولی لزومی بر این نیست که ژانر داستان بخواد روانشناسی باشه. داستان یا کتابی رو میشه گفت روانشناسی هست که خیلی از چیزا رو توضیح بده، برای رسیدن به آرامش باشه و غیره. وقتی داستان رویداد محوره و کشمش ها بیرون ذهن فرد و با دیگران رخ میده این داستان دیگه روان‌شناختی نیست.

اگر داستان حول محور ذهن و روان شخص بود، یا اون فضای روانی رو ایجاد می‌کرد میشد گفت که ژانر روان‌شناختی هست. برای این داستان ژانر اجتماعی کافی و درسته.

🔸خلاصه

خلاصه جذابیت خودش رو داشت حتی ایجاد ابهام هم کرد. از اندازه مناسبی هم برخوردار بود.

🔸 مقدمه

شما برای نوشتن اومده بودید خودتون یه متنی رو نوشته بودید که اندازه مناسبی داشت. متن جذابیت داشت؛ ولی رعایت نکردن اعلائم نگارشی باعث شد از جذابیتش کم بشه.

بهتر بود مقدمه و سخن نویسنده در پستی جدا ارسال می‌شدند.

🔸جلد

کیفیت جلد داستان پایینه بود که این خودش از جذابیتش کم می‌کنه. طرح انتخاب شده با بخش‌های مختلف همخوانی لازم رو داشت.

🔸شروع داستان

داستان رو با یک صحنه شروع کرده بودی که کلیشه نداشت. این خودش نقطه قوت حساب میشه.

🔸پیچیده نویسی

پارت اول پیچیده نویسی داشتی. جمله رو خیلی پیچونده بودی. پشت هم از فعل استفاده کردی که یک سری بی‌جا استفاده شده بود. می‌تونستی خیلی راحت‌تر همون جمله رو بنویسی. تا خواننده راحت‌تر با متن ارتباط برقرار کنه.
(آزار و اذیت قطعات چوبین می‌آزرد) این جمله کاملا اضافیه و حوصله خواننده سر میره.

🔸 میانه داستان

روند داستان خوب بود. نه تند بود نه کند. فقط یک جاهایی جملات بدون نقطه و پشت سر هم گفته شده بودن که هم مخاطب رو خسته می‌کنه و هم از جذابیت داستان کم میشه. میانه داستان ایجاد گره رو داشتی، یک‌جایی من گفتم خب دیگه می‌ره با پسره زندگی می‌کنه پسره خیلی هم خوبه؛ ولی شب اول دیدم نه اینطور نیست. این باعث میشه خواننده بخواد داستان رو ادامه بده.

🔸 پایان

سعی کرده بودی پایان بدون کلشیه باشه. این که قبل از اجرای حکم دختره می‌میره بنظرم ایده قشنگی بود ولی اون قسمت سنگسار کردن، الان به این راحتی کسی رو سنگسار نمی‌کنن. بعد اگر کسی رو سنگسار کنن دیگه اعدام نداره. سنگسار یعنی با سنگ انقدر طرف رو بزنن تا بمیره. این قسمت به دور از باور نوشته شده بود که باید تغییر داده بشه.

🔸شخصیت‌پردازیت

شخصیت خوب و باور پذیر بودن. حالت چهره و لباس و طرز صحبت کردنشون رو تونسته بودی به تصویر بکشی.

🔸 توصیفات

یه بخشی از توصیفات برمی‌گرده به شخصیت‌ها که خیلی خوب نوشته شده بود. یه بخش دیگه هم برمی‌گرده به مکان و زمان. از شروع هم داستان هم پیداست که در این مورد دستی به قلم دارید و مکان رو به خوبی می‌تونید توصیف کنید.

🔸لحن داستان

کلا در نوشتن داستان خیلی به خودت سختی داده بودی. از کلمات سخت استفاده کرده بودی. درب و مستأصل و... بکار بردی متن خیلی ادبی که یجاهایی هم از دستت در رفته

آخر پارت اول اومدی نوشتی: رو مبل نشست. اتفاقا اینجا باید می‌گفتی روی مبل نشست.

🔸اعلائم نگارشی

خیلی از جاها اعلام نگارشی اصلا رعایت نشده بود. پشت سرهم ویرگول و گام‌ویرگول گذاشته بودی، خبری از نقطه نبود. نیم‌فاصله هم رعایت نشده بود. وقتی ما ضمیر متصل داریم نباید از نیم فاصله استفاده کنیم.

🔸ایده داستان

همون‌طور که بالاتر گفتم ما نمونه همچنین رمانی رو دیدیم؛ ولی خیلی وقت‌ها نویسنده میاد از اثر شخص دیگری اقتباس می‌کنه و ازش ایده می‌گیره. شما اگه اون ایده رو گرفتید باید خیلی از چیزها رو تغییر بدید که اصلش هم عنوان داستانه. در رابطه با عنوان این اتفاق نیفتاده.

🔸 توصیه منتقد

توصیه اولم: در داستان از کلمات خیلی قلبمه سلمبه مثل ( مستأصل، دیری نپایید، تعبیه و...) استفاده کرده بودی. من این رو نمی‌پسندم. این باعث میشه مخاطب خسته بشه و خیلی از وقت‌ها شاید مخاطب تو ندونه معنی اون کلمه چیه. استفاده از این لغات بنظرم اشتباهه و متن باید خیلی روون نوشته بشه.

و توصیه دومم: عزیزم سعی کن داستانت رو با دقت‌تر تایپ کنی. چندجا سیمین رو نوشته بودی نسرین، مهوا رو نوشته بودی مهتا.
یا یک‌جاهایی جمله ناقص بود. رو راحتی‌ها نشست، چیه راحتی؟ مبل یا صندلی؟

داستان زیبایی بود، با کمی تغییر و تامل بیشتر می‌تونه به اثر بهتری تبدیل بشه. تغییر نام داستان فراموش نشود.

موفق باشید✨

آخرین ویرایش:
سلام ممنونم از نقدتون
راجع به عنوان راستش اصلا نمی‌دونستم داستانی با این نام هست بعداً متوجه شدم، بنابراین باید هم عنوان و هم جلد رو عوض کنم؛ پس اصلا اقتباسی از آن داستان نیست.
در مورد ژانر اصلاح صورت می‌گیرد.
در مورد اسامی سعی میکنم از اول داستان را بخوانم و اصلاحات را اعمال کنم.
پیچیده نویسی هم اصلاح خواهد شد.
تشکر موفق باشید.

کی این تاپیک رو خونده (کل خوانندگان: 5)
عقب
بالا پایین