دانستنی‌های‌روانشناسی اعتماد | جسارتی که هر روز سخت‌تر می‌شود

عجیبه خانوم

مدیرتالارادبیات +مدیرتالارعلوم+مترجم‌آز+مقاله‌نویس
پرسنل مدیریت
مدیر رسـمی تالار
ژورنالیست
مشاور
تیم‌تعیین‌سطح
مقام‌دار آزمایشی
نویسنده نوقلـم
برترین ارسال کننده ماه
4,509
پسندها
پسندها
23,183
امتیازها
امتیازها
813
سکه
1,523

مقدمه​

اعتماد کردن زمانی یکی از طبیعی‌ترین بخش‌های روابط انسانی بود؛ ما به آدم‌ها نزدیک می‌شدیم، حرف‌هایمان را با آن‌ها در میان می‌گذاشتیم و امیدوار بودیم که آسیب‌پذیر بودنمان علیه خودمان استفاده نشود. اما امروز، اعتماد برای بسیاری از آدم‌ها دیگر یک احساس ساده نیست؛ تبدیل به یک تصمیم دشوار شده است. انگار هرچه انسان‌ها بیشتر به هم متصل شده‌اند، بیشتر از یکدیگر فاصله گرفته‌اند. ما صدها نفر را در شبکه‌های اجتماعی می‌شناسیم، اما شاید فقط به چند نفر بتوانیم واقعاً تکیه کنیم. پیام‌ها سریع‌تر شده‌اند، ارتباط‌ها گسترده‌تر شده‌اند، اما احساس امنیت در روابط همیشه به همان اندازه رشد نکرده است. اعتماد در روان‌شناسی، در واقع پذیرفتن احتمال آسیب دیدن در برابر دیگری است. یعنی من می‌دانم تو قدرت این را داری که مرا ناامید کنی، رازم را فاش کنی یا ترکم کنی؛ اما با این وجود، تصمیم می‌گیرم بخشی از خودم را در اختیار تو قرار بدهم و شاید دقیقاً به همین دلیل است که اعتماد، یکی از شجاعانه‌ترین و در عین حال شکننده‌ترین تجربه‌های انسانی محسوب می‌شود.

• broken heart
واکنش‌ها[ی پسندها]: پناه.

اعتماد دقیقاً چیست؟​

اعتماد فقط به این معنا نیست که باور کنیم کسی دروغ نمی‌گوید. اعتماد لایه‌های عمیق‌تری دارد. وقتی می‌گوییم به کسی اعتماد داریم، ممکن است منظورمان این باشد که:
مطمئنیم در شرایط سخت ما را تنها نمی‌گذارد.
باور داریم از ضعف‌هایمان علیه ما استفاده نمی‌کند.
احساس می‌کنیم حرف‌ها و رفتارهایش قابل پیش‌بینی هستند.
می‌توانیم بدون ترس از قضاوت شدن، خود واقعی‌مان باشیم.
باور داریم حتی اگر اشتباه کنیم، رابطه فوراً به میدان جنگ تبدیل نمی‌شود.

بنابراین اعتماد، بیش از آنکه فقط به «خوب بودن» یک آدم مربوط باشد، به احساس امنیتی که در حضور او تجربه می‌کنیم ارتباط دارد. ممکن است کسی را دوست داشته باشیم، اما به او اعتماد نداشته باشیم. ممکن است کسی را تحسین کنیم، اما نتوانیم رازهایمان را به او بگوییم و حتی ممکن است سال‌ها با کسی زندگی کنیم، اما همچنان بخشی از خودمان را از او پنهان نگه داریم.

• Like

دسته‌بندی اعتماد در روابط انسانی​

۱. اعتماد عاطفی؛ «می‌توانم آسیب‌پذیر باشم؟»​

اعتماد عاطفی شاید عمیق‌ترین شکل اعتماد باشد. این نوع اعتماد زمانی شکل می‌گیرد که فرد بتواند احساسات واقعی خود را بیان کند، بدون اینکه بترسد بعدها همان احساسات علیه او استفاده شوند. برای مثال، وقتی به کسی می‌گوییم:
«من از دست دادنت می‌ترسم.»

در واقع فقط یک جمله نگفته‌ایم؛ بلکه بخشی از آسیب‌پذیرترین قسمت وجودمان را در اختیار او قرار داده‌ایم. اعتماد عاطفی یعنی بدانیم طرف مقابل قرار نیست فردا در یک دعوا همان جمله را تبدیل به سلاح کند.

• Like

۲. اعتماد رفتاری؛ «آیا حرفت با عملت یکی است؟»​

بسیاری از آدم‌ها به خاطر یک دروغ بزرگ اعتمادشان را از دست نمی‌دهند. گاهی اعتماد به دلیل صدها ناامیدی کوچک از بین می‌رود. قول‌هایی که داده شدند و عملی نشدند. پیام‌هایی که همیشه جواب داده می‌شوند، مگر زمانی که واقعاً به آن فرد نیاز داریم. آدم‌هایی که در حرف همیشه کنارمان هستند، اما در عمل هرگز حضور ندارند. اعتماد رفتاری از ثبات ساخته می‌شود. مغز انسان به‌دنبال آدم‌های کاملاً بی‌نقص نیست؛ بیشتر از هر چیز به‌دنبال آدم‌هایی است که بتواند رفتارشان را پیش‌بینی کند. گاهی یک آدم معمولی اما ثابت، قابل اعتمادتر از فردی است که امروز فوق‌العاده مهربان و فردا کاملاً بی‌تفاوت است.

• Like

۳. اعتماد شناختی؛ «آیا می‌توانم قضاوتت را باور کنم؟»​

این نوع اعتماد بیشتر به توانایی، منطق و تصمیم‌گیری افراد مربوط می‌شود. ممکن است ما بدانیم کسی انسان خوبی است، اما همچنان نتوانیم مسئولیت مهمی را به او بسپاریم. برای مثال:
«دوستم را دوست دارم، اما اگر کار مهمی داشته باشم، روی او حساب نمی‌کنم.»

اینجا مشکل لزوماً اخلاق نیست؛ بلکه اعتماد به توانایی و مسئولیت‌پذیری فرد است.

• Like

۴. اعتماد به خود؛ پایه‌ای که اغلب فراموش می‌شود​

یکی از مهم‌ترین انواع اعتماد، اعتماد به خود است. گاهی ما از اعتماد کردن به دیگران نمی‌ترسیم؛ از این می‌ترسیم که اگر اشتباه کردیم، نتوانیم خودمان را نجات بدهیم. فردی که به خودش اعتماد دارد، ممکن است بگوید:
«به تو فرصت می‌دهم، اما اگر به من آسیب بزنی، می‌توانم از خودم مراقبت کنم.»

اما کسی که اعتماد به نفس و امنیت درونی کمتری دارد، ممکن است دائماً بترسد:
«اگر اشتباه کنم، نابود می‌شوم.»

به همین دلیل، گاهی سختی در اعتماد کردن به دیگران، در واقع ریشه در بی‌اعتمادی به توانایی خودمان برای مدیریت آسیب‌ها دارد.

• Like

چرا اعتماد در دنیای امروز سخت‌تر شده است؟​

۱. ما بیش از گذشته اطلاعات داریم، اما کمتر احساس امنیت می‌کنیم​

امروز تقریباً هر روز داستانی از خیانت، کلاهبرداری، سوءاستفاده، دروغ یا روابط شکست‌خورده می‌بینیم. حتی اگر شخصاً چنین تجربه‌ای نداشته باشیم، مغزمان دائماً در معرض روایت‌های منفی قرار دارد. ذهن انسان به شکل طبیعی، اتفاقات خطرناک را بیشتر به خاطر می‌سپارد. برای همین ممکن است صد رابطه سالم ببینیم، اما تنها یک داستان خیانت، ساعت‌ها ذهنمان را درگیر کند. در نتیجه، مغز ما کم‌کم به این نتیجه می‌رسد:
«دنیا جای امنی نیست؛ پس مراقب باش.»

و اعتماد، قربانی همین حالت دائمی آماده‌باش می‌شود.

• Like

۲. تجربه‌های بد بیشتر دیده می‌شوند​

یک رابطه سالم معمولاً تیتر خبر نمی‌شود. هیچ‌کس هر روز در شبکه‌های اجتماعی نمی‌نویسد:
«امروز هم همسرم به من خیانت نکرد.»

اما خیانت، دروغ و شکست‌های عاطفی دائماً روایت می‌شوند. این موضوع می‌تواند تصویری غیرواقعی ایجاد کند؛ انگار تمام آدم‌ها دروغ‌گو هستند و تمام روابط محکوم به شکست‌اند. در حالی که ذهن ما فقط با یک مشکل روبه‌رو شده است:
ما چیزهای خراب را بیشتر از چیزهای سالم می‌بینیم.

• Like

۳. روابط سریع‌تر شروع می‌شوند و سریع‌تر تمام می‌شوند​

یکی از ویژگی‌های روابط امروز، سرعت بالای آن‌هاست. آشنایی سریع، صمیمیت سریع، وابستگی سریع و گاهی قطع ارتباط سریع. وقتی انسان فرصت کافی برای شناخت تدریجی نداشته باشد، اعتماد واقعی هم سخت‌تر ساخته می‌شود. اعتماد نیاز به زمان و مشاهده دارد. ما باید ببینیم یک نفر در شرایط مختلف چگونه رفتار می‌کند:
وقتی عصبانی است.
وقتی چیزی از ما می‌خواهد.
وقتی هیچ سودی از رابطه نمی‌برد.
وقتی اشتباه می‌کند.
وقتی ما ضعیف هستیم.

اما روابط سریع، اغلب قبل از اینکه این شناخت شکل بگیرد، وارد مرحله صمیمیت می‌شوند. در نتیجه، گاهی ما چیزی را که «صمیمیت سریع» است با «اعتماد واقعی» اشتباه می‌گیریم.

• Like

۴. تجربه‌های گذشته تبدیل به سیستم دفاعی می‌شوند​

مغز انسان عاشق تکرار آسیب نیست. اگر کسی یک‌بار اعتماد کند و به‌شدت آسیب ببیند، ذهنش ممکن است تصمیم بگیرد:
«دیگر اجازه نمی‌دهم این اتفاق تکرار شود.»

اما مشکل اینجاست که ذهن همیشه بین «احتیاط» و «ترس» تفاوت دقیقی قائل نمی‌شود. احتیاط می‌گوید:
«آرام‌تر اعتماد کن.»

اما ترس می‌گوید:
«اصلاً اعتماد نکن.»

اینجاست که یک تجربه بد می‌تواند به یک باور عمومی تبدیل شود:
«همه دروغ می‌گویند.»
«هیچ‌کس نمی‌ماند.»
«اگر کسی زیادی مهربان است، حتماً نقشه‌ای دارد.»
«هرکس را دوست داشته باشی، یک روز ناامیدت می‌کند.»

این باورها شاید در ابتدا از ما محافظت کنند، اما در بلندمدت می‌توانند ما را از صمیمیت واقعی دور کنند.

• Like
کی این تاپیک رو خونده (کل خوانندگان: 2)
عقب
بالا پایین