عمومی‌روانشناسی مقایسه خودت با دیگران و تأثیر آن بر عزت‌نفس

عزت‌نفس یکی از اصلی‌ترین عوامل موفقیت و آرامش در زندگی انسان است. کسی که خودش را ارزشمند می‌داند، حتی اگر هنوز به همه اهدافش نرسیده باشد، درونش احساس کمبود نمی‌کند. اما یکی از بزرگ‌ترین چیزهایی که ریشه‌های عزت‌نفس را سست می‌کند، مقایسه کردن خود با دیگران است.

وقتی مدام زندگی خودمان را با ظاهر زندگی دیگران مقایسه می‌کنیم، آرامش واقعی را از خودمان می‌گیریم. ما معمولاً بهترین لحظه‌های دیگران را با سخت‌ترین روزهای خودمان مقایسه می‌کنیم. نتیجه این می‌شود که احساس می‌کنیم عقب افتاده‌ایم، کم هستیم یا به اندازه کافی خوب نیستیم.

مقایسه کردن ریشه در ناآگاهی از ارزش درونی خود دارد. وقتی هنوز خودمان را نشناخته‌ایم، وقتی باور نداریم که منحصر‌به‌فرد هستیم، ناخودآگاه به زندگی دیگران نگاه می‌کنیم تا جایگاه خودمان را تعیین کنیم. در حالی که ارزش انسان با مقایسه مشخص نمی‌شود.

در بازی جهان، هر انسان بازی خودش را دارد. نمی‌شود قوانین بازی خودت را با زمین بازی فرد دیگری مقایسه کنی. این مثل این است که یک درخت سیب، خودش را با یک درخت کاج مقایسه کند. هر دو زیبا هستند، اما زمان رشد، نوع میوه و حتی شکلشان متفاوت است.

فرض کن در یک رابطه عاطفی هستی. رابطه تو آرام و ساده است. شاید هدیه‌های گران‌قیمت در آن نباشد، شاید عکس‌های پرزرق‌وبرق در شبکه‌های اجتماعی منتشر نشود، اما احترام، امنیت و صداقت در آن وجود دارد.

در همین زمان، دوستی داری که مدام عکس‌های عاشقانه، سفرهای لاکچری و سوپرایزهای هیجان‌انگیز منتشر می‌کند. اگر شروع به مقایسه کنی، ممکن است آرامش رابطه خودت را زیر سؤال ببری. شاید با خودت بگویی: «چرا رابطه من مثل او هیجان‌انگیز نیست؟» یا «شاید من کمتر دوست داشته می‌شوم.»

اما واقعیت این است که تو فقط بخشی از زندگی دیگران را می‌بینی، نه عمق آن را. ممکن است همان رابطه پرزرق‌وبرق، در درونش امنیت نداشته باشد. هر رابطه‌ای مسیر و ریتم مخصوص خودش را دارد.

زمانی که به این باور می‌رسی که «من با باورهای خودم زندگی‌ام را خلق می‌کنم و می‌سازم»، دیگر نیازی به مقایسه نیست. تو رابطه‌ای را تجربه می‌کنی که با سطح باور، شخصیت و نیازهای درونی خودت هماهنگ است. اگر عزت‌نفس داشته باشی، به جای مقایسه، روی کیفیت رابطه خودت کار می‌کنی.

مهم این نیست که دیگری کجاست؛ مهم این است که تو نسبت به دیروز خودت جلوتر باشی.

آرامش واقعی زمانی می‌آید که تمرکزت از «دیگران» برداشته شود و روی «رشد خودت» قرار بگیرد.
عزت‌نفس یعنی بدانی ارزش تو وابسته به جلو بودن از کسی نیست؛ ارزش تو در خود توست.

عقب
بالا پایین