این فقط ترس از نتیجهی بد نیست؛ بلکه ترس از این است که شکست، هویت تو را تعریف کند. در ذهن کمالگرا، شکست یعنی «من یک بازنده هستم»، نه «این بار نتیجه نگرفتم». این ترس به حدی شدید میشود که فرد از امتحان کردن کارهای جدید یا چالشبرانگیز اجتناب میکند تا هرگز با شکست مواجه نشود.
اشتباه برای این افراد معادل بیکفایتی، شرم و حتی «نقص اخلاقی» است. آنها باور دارند که آدمهای خوب و توانا اشتباه نمیکنند. به همین دلیل هر کاری را بیش از حد بازبینی میکنند (مثل ۲۰ بار چک کردن یک ایمیل) یا کار را آنقدر به تعویق میاندازند که در نهایت با استرس وحشتناکی تمامش میکنند.
یعنی ارزش تو برای خودت، مشروط به عملکردت است. وقتی عزتنفس پایین باشد، باور داری: «تا وقتی عالی نباشم، دوستداشتنی نیستم». کمالگرایی تبدیل میشود به وسیلهای برای «کسب» ارزشمندی، اما هیچوقت کافی نیست، چون مشکل اصلی (احساس بیارزشی) حل نمیشود.
اینجا دیگران (والدین، همسر، رئیس، دوستان) به عنوان قاضی عمل میکنند. فرد مدام تصور میکند که روی شانههایش انتظارات سنگینی قرار دارد و اگر یک درصد کم بیاورد، دیگران او را رها میکنند، تحقیرش میکنند یا از او متنفر میشوند. زندگی تبدیل به یک اجرای بیپایان برای جلب رضایت دیگران میشود.
این والدین هیچوقت از عملکرد کودک راضی نبودند. به جای «۱۸ گرفتی؟ عالی!» میگفتند «چرا ۲۰ نگرفتی؟». کودک یاد میگیرد که هیچوقت به اندازه کافی خوب نیست و این صدا درونی میشود. حالا در بزرگسالی، خودش شدیدترین منتقد خودش است و هیچ موفقیتی برایش لذت بخش نیست.
قوانین خشک و غیرقابل انعطاف در خانه، بدون توضیح منطقی. مثلاً: «نمره کمتر از ۱۹ یعنی تنبلی» یا «هرجوری که من میگویم، درست است». کودک یاد میگیرد که دنیا جای خطرناکی است و تنها راه ایمنی، انجام دقیق و بینقص قوانین است. در بزرگسالی، هر انعطافی در کارها را مساوی با فاجعه میبیند.
شامل طلاق والدین، فقر شدید، بیماری مزمن، مرگ عزیزان، یا هر نوع بیثباتی. در چنین شرایطی، کودک به این نتیجه میرسد: «اگر من کاملاً کنترلگر و بینقص باشم، شاید بتوانم از اتفاقات بد جلوگیری کنم». کمالگرایی به یک سپر روانی تبدیل میشود در برابر دنیای غیرقابل پیشبینی.
اینجا دیگر علت نیست، بلکه خود الگوی رفتاری است. یعنی مجموعهای از باورهای سفتوسخت مثل: «باید همیشه بهترین باشم»، «اشتباه فاجعه است» و «اگر کامل نباشم، هیچ هستم». این الگو تمام جنبههای زندگی (کار، تحصیل، رابطه، ظاهر، نظافت خانه) را درگیر میکند.
اضطراب یعنی ذهن مدام در حال هشدار دادن: «خطری در راه است!». کمالگرایی یک راهکار (هرچند ناکارآمد) برای کاهش اضطراب است: اگر همه چیز کامل و قابل پیشبینی باشد، دیگر جایی برای ترس نمیماند. اما در عمل، کمالگرایی خودش منبع عظیم اضطراب جدید میشود.